Hlavní obsah

Toto Cutugno zpíval o lásce i imigrantech

Právo, Jaroslav Špulák

Především do posledních dvaceti let minulého století pozval svými písněmi diváky v pražském Kongresovém centru Toto Cutugno. Italský zpěvák, skladatel a pianista jim je zpíval v úterý večer. Část fanoušků si mnohé notovala s ním, některé ženy mu na pódium přinesly květiny, v závěru mu pak tleskali všichni přítomní diváci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Toto Cutugno zpíval ve vyprodaném Kongresovém centru.

Článek

Pětasedmdesátiletý Cutugno nabídl své hity i písničky, které napsal pro někoho jiného. Vzpomínal na hudební přátele včetně italského zpěváka Adriana Celentana, pro něhož napsal třináct písniček, hovořil o úspěchu svých skladeb v zahraničí a neopomněl poukázat na některé aspekty své slávy. Zavzpomínal na svá medailová umístění na italském hudebním festivalu San Remo, často hovořil (a samozřejmě zpíval) o lásce.

Připomněl také, že českou verzi skladby La mia musica nazpíval Karel Gott. Prostřednictvím rozhovoru pro Novinky.cz ho na svůj pražský koncert pozval a nabídl mu, že by každý z nich mohl zazpívat část uvedené písničky. Gott se ale na pódiu neobjevil, neboť měl pracovní povinnosti jinde.

Při písni L’Italiano se Cutugno v závěru pokoušel přimět publikum, aby poslední větu skladby zazpívalo pod jeho taktovkou samo. Protože se ale rozhodl zpěv odpočítat a nedbal na to, jak je s ním nakládáno v samotné písničce, k zamýšlenému aktu nedošlo. Přitom po publiku chtěl, aby to textu vložilo slovo „Čech“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Toto Cutugno zpíval své hity.

Představil též skladbu Insieme: 1992, se kterou vyhrál ve finále Eurovize v roce 1990 v Záhřebu a v níž zpívá o kráse Evropy. Zazpíval i nejsmutnější písničku, kterou prý má ve svém repertoáru. Její vznik inspirovali mrtví imigranti z posledních let, kteří se nedožili cíle své cesty lodí do země zaslíbené, v tomto případě Itálie.

Během koncertu italský zpěvák seděl, ať už u mikrofonu, anebo při hře na piano. Postěžoval si, že ho bolí záda, a skutečně při pohybu na scéně působil poněkud zpomaleným dojmem. Své fanoušky ale potěšil. Připomněl jim sílu melodií svých písniček i příjemný projev, byť čas jeho hlas přece jenom trochu obrousil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám