Hlavní obsah

Film s Ester Geislerovou promítnou v Cannes

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film Psi nenosí kalhoty (dříve známý jako Mona) bude uveden na festivalu v Cannes. Snímek ve finské produkci natočil Fin Jukka-Pekka Valkeapää, ale částečně se na něm podíleli Češi. Autorem hudby k filmu je skladatel Michal Nejtek.

Foto: Bionaut

Ester Geislerová a finský herec Pekka Strang

Článek

Film bude uveden v nezávislé sekci Directors' Fortnight. Hlavním producentem filmu je finská společnost Helsinki Films v koprodukci s lotyšskou společností Tasse Films. Za ČR s nimi spolupracovali také producenti Vratislav Šlajer a Danny Holman ze společnosti Bionaut.

Je to příběh plný podivného humoru. Hlavnímu hrdinovi filmu se utopí žena (Ester Geislerová). Tato temná událost, která se navíc odehraje před zraky jejich malé dcerky, Juhu neustále pronásleduje a znemožňuje mu navázat vztah s lidmi. Setkání s dominou Monou však všechno změní.

Foto: Bionaut

Ester Geislerová ve filmu Mona

„Máme obrovskou radost, že jsme se na filmu mohli podílet a dopomoci tak účasti českých tvůrců na mezinárodním festivalu v Cannes. Je to po delší době opravdu výrazná česká stopa v mezinárodním filmu, ať už jde o hereckou roli Ester Geislerové nebo skvělou hudbu Michala Nejtka. Pevně věříme, že canneský festival otevře cestu filmu do celého světa. Psi nenosí kalhoty je temné drama, ale také romantický film, který se nevyhýbá humoru. I když prý se mu smějí společně hlavně Finové a Češi,” řekl producent Vratislav Šlajer ze společnosti Bionaut.

„Jsem velmi šťastný a je pro mě poctou, že bude náš film uveden v sekci Directors' Fortnight, která je známá svým odvážným a vizionářským přístupem k výběru filmů. Je skvělé být ve společnosti takových režisérů, jako je Scorsese, Oshima, Haneke, Bresson a dalších velikánů světové kinematografie,” sdělil režisér Valkeapää.

„Jsem ráda, že jsem mohla hrát v tomto vizuálně dechberoucím filmu. Moje postava je Juhova žena a v jedné scéně uspávám naši krásnou čtyřletou holčičku českou ukolébavkou. Režisérovi se to tak líbilo, že mě to nechal nahrát ještě jednou ve studiu. Písnička tak ve filmu zůstala v češtině a moje postava je Češka,” popsala Ester Geislerová.

„Kvůli filmu jsem v Čechách chodila na kurzy freedivingu, což byla pro mě úžasná zkušenost. Trénovala jsem ponory přesně podle storyboardu, takže na natáčení jsem pak byla perfektně připravená, natočili jsme to skoro napoprvé a dublérku poslali domů.”

Může se vám hodit na Zboží.cz:
Terapie sdílením – Ester Geislerová

Reklama

Výběr článků

Načítám