Hlavní obsah

Sergej Polunin tančil i na píseň Hoziera

Právo, Štěpánka Zenklová

Hned pětkrát, až do neděle, mohli příznivci baletu zhlédnout v pražském Foru Karlín vystoupení ukrajinského rodáka a nejslavnějšího tanečníka své generace Sergeje Polunina. Představil autorské dílo Satori a potěšil i svým hitem, tancem na píseň Take Me To Church irského zpěváka Hoziera.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Sergej Polunin při svém vystoupení ve Foru Karlín.

Článek

Původně plánovaná dvě představení se rychle vyprodala, fanoušky neodradila ani cena vstupenek pohybující se kolem pěti tisíc korun. Tanečník proto přidal ještě tři další vystoupení.

Satori je japonský buddhistický termín pro osvícení, kterého lze dosáhnout jen díky osobní zkušenosti. „Jde o to přijít na to, co vás ničí, a eliminovat to ze svého života,” uvedl k dílu Polunin, který je i autorem choreografie.

Polunin již ve třinácti letech uspěl v konkurzu do prestižní Royal Ballet School, ve dvaceti se stal nejmladším prvním tanečníkem. Balet mu však vzal dětství i pubertu a on si to začal zpětně vynahrazovat. V jeho životě se objevily alkohol, drogy a skandály. V roce 2012 nakonec Královský balet v Londýně opustil. Zdůvodnil to slovy: „Umělec ve mně zemřel.“

Vrátit se k tanci na světové úrovni mu o tři roky později pomohl až slavný fotograf a režisér David LaChapelle, který s ním natočil klip na píseň Take Me To Church. Video se stalo internetovým hitem a jméno Polunin synonymem baletu.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám