Hlavní obsah

Lidé se rozloučili se zpěvačkou Věrou Bílou

Rokycany
Aktualizováno

V Rokycanech se v sobotu lidé rozloučili s romskou zpěvačkou Věrou Bílou. Obřad začal v 11:00 bohoslužbou v římskokatolickém kostele Panny Marie Sněžné na rokycanském náměstí. Na obřad dorazilo 1500 lidí.

Záznam: Poslední rozloučení s Věrou Bílou v RokycanechVideo: Novinky

 
Článek

U otevřené rakve v kostele hrála před obřadem romská kapela a lidé vhazovali do rakve krabičky cigaret, květiny a bankovky. Ty také někteří vkládali zemřelé přímo do složených rukou.

Rozloučit se přišel i zpěvák Jan Bendig. „Chtěl bych poděkovat za mladou i starou generaci Věře Bílé za krásnou hudbu, kterou dělala. Myslím si, že její hudba s námi zůstane po celý život. Takže až přijdete domů, pusťte si nějakou její písničku, zatancujte si a zavzpomínejte na ni, protože ona se ráda bavila,” řekl po obřadu v kostele.

Po mši se za pohřebním vozem shromáždil průvod, který vedl městem až na místní hřbitov. Cestou se průvod zastavil u obchodního střediska Žďář, kde zpěvačka ráda trávila na lavičce volný čas a kde by pozůstalí chtěli vytvořit pietní místo. Už ve čtvrtek se v Liverpoolu v Anglii konala zádušní mše za zpěvačku za účasti rodiny a přátel.

Foto: Novinky

Vůz převážející rakev s ostatky Věry Bílé.

Zpěvačka zemřela v úterý 12. března v plzeňské fakultní nemocnici ve věku 64 let. Podle serveru Romea.cz zemřela na infarkt. Bílá předtím trpěla dlouhodobými vážnými zdravotními problémy a poslední léta nuzně přežívala na ubytovně.

Věra Bílá se narodila v roce 1954 v Rokycanech. Díky svému hlasu se z chudoby dostala mezi špičkové umělce a v devadesátých letech jí mnozí předpovídali, že bude světovou hvězdou. Kvůli nevyrovnané psychice ale přišla o všechno.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Věra Bílá

Na přelomu tisíciletí byla nejznámější zpěvačkou z Česka ve světě, proslavila se zejména vystupováním se skupinou Kale. Před lety vyprodala i pařížskou Olympii. Pro širší publikum objevila Bílou zpěvačka Zuzana Navarová. Díky ní a také díky česko-francouzskému manažerovi Jiřímu Smetanovi se Bílá se skupinou Kale zařadila mezi velké hvězdy etnické hudby.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Poslední rozloučení se zpěvačkou Věrou Bílou v Rokycanech.

Později zmizela ze scény, propadla depresím a hracím automatům. Po smrti syna i manžela se ocitla na úplném dně.

Foto: Novinky

Pohřeb Věry Bílé na hřbitově v Rokycanech.

V posledních týdnech však připravovala návrat ke koncertování ve spolupráci se zpěvákem Janem Bendigem a bývalým členem kapely Kale Milanem Krokou. Stihla také natočit první píseň Mek som adaj, což znamená „Ještě jsem tady”, a k ní videoklip. Hudebníci plánují pokračovat v připravovaném turné a koncerty odehrát na počest Bílé.

Reklama

Výběr článků

Načítám