Hlavní obsah

RECENZE: Goldstein vykresluje Berlín na prahu historických změn

Právo, Jindřich Göth

Třetí díl knižní série detektivek s komisařem Gereonem Rathem je hutnou, komplexní četbou, která dalece přesahuje rámec pouhého kriminálního čtiva a podává strhující obraz Německa na počátku třicátých let dvacátého století.

Foto: Moba

Obal knihy

Článek

Na pozadí hospodářské krize a stále silnějšího vlivu myšlenky národního socialismu rozplétá Volker Kutscher hned několik dějových linek. Ústřední sledovačku vlivného amerického gangstera Abrahama Goldsteina doplňuje vyšetřování krádeže v obchodním domě, která pro jednoho ze zlodějíčků dopadla tragicky, ke slovu se dostávají i rasově motivované útoky a vše zdánlivě nesouvisející se nakonec protne v jednom skvěle napsaném a ve strhujícím rytmu odvyprávěném celku.

Kutscher už své mistrovství předvedl v předchozích dílech Mokrá ryba a Tichý zabiják, přičemž Goldstein předkládá další nezkalenou čtenářskou potěchu. Prolezeme několik berlínských pajzlů a vykřičených domů, pochutnáme si na lakonických dialozích plných jízlivého humoru a s hlavními postavami budeme prožívat okamžiky napětí i rozjímavého spočinutí.

Dalším plusem je nesmírně plasticky vykreslené prostředí se skvěle zachycenou atmosférou města na začátku historických změn, které se za několik let dotknou takřka celého světa.

Není divu, že po Kutscherových knihách sáhli filmaři v čele s renomovaným režisérem Tomem Tykwerem (Lola běží o život, Atlas mraků, Parfém: Příběh vraha) a na jejich motivy vytvořili výborný seriál Babylon Berlín v hlavních rolích s Volkerem Bruchem jako Gereonem Rathem a Liv Lisou Friesovou jako Charlottou Ritterovou.

Co se povedlo Kutscherovi na stránkách románů, převedl Tom Tykwer a jeho spolupracovníci na televizní obrazovky a výsledek je v obou případech strhující, napínavý, slastně opojný a hříšně dekadentní. Kdo jednou slyšel píseň Zu Asche, Zu Staub v podání Severiji Janušauskaite, nikdy nezapomene.

Znít mu v uších bude už navždy při četbě dalších Kutscherových knih, které budou následovat. Čtvrtý díl řady se bude jmenovat Spis Vaterland.

Volker Kutscher: Goldstein
Moba, překlad Tomáš Butala, 640 stran, 404 Kč

Celkové hodnocení 85 %

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám