Hlavní obsah

Zemřela zpěvačka Věra Bílá

• Aktualizováno
Novinky, Stanislav Dvořák

V pondělí zemřela nejslavnější romská zpěvačka z ČR Věra Bílá. Bylo jí 64 let, uvedl Blesk.cz.

Věra Bílá

 
Článek

Věra Bílá měla dlouhodobé vážné zdravotní problémy. Poslední léta nuzně přežívala na ubytovně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Věra Bílá

Její životní příběh je těžko uvěřitelný. Díky svému hlasu se z chudoby dostala mezi špičkové umělce a v devadesátých letech jí mnozí předpovídali, že bude světovou hvězdou. Kvůli nevyrovnané psychice ale přišla o všechno.

Věra Bílá se narodila v roce 1954 v Rokycanech. Vystupovala se skupinou Kale a vydala s ní i několik desek, které kritika velmi oceňovala. Začala koncertovat v Evropě i v Americe a měla našlápnuto na to stát se velkou hvězdou world music. V zahraničí jí nabízeli honoráře, o kterých se běžným českým zpěvákům nesnilo.

Foto: Česká televize

Z filmu Poslední naděje Věry Bílé

Foto: Profimedia.cz

Věra Bílá

Foto: Profimedia.cz

Věra Bílá

Najednou zmizela ze scény, propadla depresím a hracím automatům. Po smrti syna i manžela se ocitla na úplném dně.

V posledních letech ale začala spolupracovat se skupinou Džino Rom-Rock kapelníka Dušana „Džino“ Čonky. Natočili spolu desku, která kombinuje folklor s tvrdým rockem, a plánoval se velký comeback. V roce 2018 už měli domluvené první koncerty v zahraničí, když kapelníka zatkla policie za závažné trestné činy a vše zkrachovalo.

Život Věry Bílé přiblížil také film Davida Vondráčka a Romana Šantúra Poslední naděje Věry Bílé nebo česko-britský film Černobílá v barvě. V povaze zpěvačky se málokdo vyznal. Podivínskou majitelku unikátního hlasu v každém případě provázely životní tragédie, které nezvládla.

Reklama

Výběr článků

Načítám