Hlavní obsah

Zemřel herec Jiří Pomeje

• Aktualizováno

Herec a producent Jiří Pomeje prohrál boj s rakovinou. Zemřel v úterý ve věku 54 let. Informaci o jeho skonu přinesl server Super.cz.

BEZ KOMENTÁŘE: Jiří Pomeje ve filmu Muka obraznosti

 
Článek

Serveru Super.cz informaci o úmrtí Pomejeho potvrdil jeho blízký přítel Pavel Pásek.

Na počátku své umělecké kariéry se věnoval tanci. Účinkoval také v baletu českobudějovického divadla, kde nastudoval představení Borise Asafjeva Bachčisarajská fontána. Pokoušel se o studium na DAMU, teprve druhý pokus byl úspěšný a školu absolvoval v roce 1988.

Roku 1992 založil společnost Fronda film. Producentsky se podílel například na filmech Princezna ze mlejna (1994), Z pekla štěstí (1999) či Andělská tvář (2002). Financování právě tohoto filmu mu způsobilo značné problémy. Návštěvnost nebyla vysoká a Pomeje nebyl schopen splácet půjčky, které si na dokončení snímku nabral.

Jeho firma zkrachovala, byla na něj uvalena exekuce a začal mít problémy i s alkoholem. Soudy se táhly deset let, až celý případ uzavřela amnestie prezidenta Václava Klause.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pomeje na archivním snímku.

Koncem osmdesátých let účinkoval ve snímcích jako například Čekání na Patrika, Muka obraznosti, Vlastně se nic nestalo, Pravidla kruhu, Dotyky, Jestřábí moudrost či Tichá bolest.

Mnozí diváci si ho budou pamatovat z televizních pohádek, například O perlové panně, O třech rytířích krásné paní a lněné kytlici. Objevil se také v některých dílech seriálu Hospoda či filmu Playgirls.

V dabingu propůjčil hlas Jean-Claude Van Dammovi, Charlie Sheenovi, Sylvesteru Stallonemu či Arnoldu Schwarzeneggerovi.

Od března 2012 moderoval VIP zprávy na Primě, z televize ale musel odejít, když si v únoru roku 2013 stěžoval na „ženskou mafii“ v televizi.

Jeho první manželkou byla herečka Michaela Kuklová. Spolu byli 13 let, poté přišel rozvod. V roce 2008 se oženil se zpěvačkou Ivetou Bartošovou, manželství se rozpadlo o rok později. V lednu roku 2013 se oženil se svou přítelkyní Andreou Šťastnou a v září 2013 se jim narodila dcera Anna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám