Hlavní obsah

U Mrštnejch vařili z křídel popularity

Právo, Miroslav Homola
Brno

Už jedenadvacet let se v Městském divadle Brno připravuje každou sezonu jedno jediné představení, jehož podobu principál Stanislav Moša nezná a které se nikdy nereprízuje.

We have the work - Křídla 2018 v Městském divadle BrnoVideo: DEECEE - digital cinema, .

 
Článek

Jde o show, ve které je vše dovoleno, podívanou, kdy si herci dělají legraci sami ze sebe, někdy i z vedení, či z toho, co právě hýbe Brnem. Především však jde o podívanou, na kterou se herci i pozvaní diváci včetně věrných předplatitelů těší, protože se na něm uděluje ocenění už 21 let nazývané Křídla.

Tradice divácké ankety o nejoblíbenějšího herce, herečku, inscenaci a tvůrčí počin vznikla v Městském divadle Brno v roce 1997 a v sobotu 22. prosince se na jevišti Činoherní scény uskutečnil již 22. ročník vyhlášení. Jako každoročně čekal diváky a nominované večer plný překvapení, tentokrát v režii Alana Novotného, který pojal letošní Křídla kulinářsky.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Na cenu nominovaní herci (zleva) Petr Štěpán, Jiří Mach a Aleš Slanina uvařili pro Stanislava Mošu (s motýlkem). Jídlo jim pochválil.

Scéna byla přejmenována na hospodu „U Mrštnejch“ (podle posledního pojmenování Divadla bratří Mrštíků), ve které servírovali šéfkuchař Zdeněk Junák a provozní Jakub Przebinda jako průvodci pořadem jednu divadelní lahůdku za druhou.

A protože je na Křídlech dovoleno vše, nezůstalo jen u kulinářských metafor, ale došlo i na opravdové vaření, kdy na jevišti vznikl malý kuchyňský kout, u kterého skutečně nominovaní herci a herečky vařili a jejich produkt (šlo obvykle o těstoviny) pak musel před zraky zaplněného sálu ochutnat i „master chef“, tedy ředitel Stanislav Moša.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Nominované herečky Svetlanu Janotovou, Andreu Zelovou a Hanu Holišovou k plotně postavili průvodci večera Zdeněk Junák a Jakub Przebinada (v bílém)

Vrcholem zábavné podívané, kdy postupně vařenými pokrmy skutečně provoněla celá činoherní scéna, byly dvě písně připravené herci i jejich početným zástupem dětí.

Nápad Allana Novotného a Jakuba Uličníka využil slavnou píseň Lionela Richieho a Michaela Jacksona We Are the World. Herci song spolu se svými dětmi přezpívali vlastním textem, ve kterém se v podstatě praví, jak moc jsou rádi, že mají práci, schopného šéfa a především svoje děti. Píseň předtočili, předem opatřili titulky a sál byl z jejího provedení u vytržení.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Cena Křídel letos doletěla k herci a režisérovi Stanovi Slovákovi Svetlaně Janotové, Petru Štěpánovi, Andree Kučerové a Petru Gazdíkovi.(zleva)

V průběhu roku odevzdávali diváci své hlasy a po jejich sečtení byl verdikt jasný. V kategorii Nejoblíbenější herečka zvítězila Svetlana Janotová, nejvíce hlasů mezi muži dostal Petr Štěpán. Nejoblíbenější inscenací sezony zvolili hlasující muzikál Monty Python´s Spamalot, cenu převzal režisér Stanislav Slovák.

První příčku kategorie Nejvýraznější tvůrčí počin obsadila Andrea Kučerová za své kostýmy k inscenaci Lakomec. Stejně jako v předchozích letech byly uděleny také „interní“ ceny, o jejichž držitelích nerozhodují diváci, ale vedení divadla. Cenou kolegia revue Dokořán byl tentokrát poctěn režisér Petr Gazdík za muzikál Představ si…

Foto: Miroslav Homola, Právo

Poslední písnička představení patřila principálovi. Zazpíval ji další oceněný herec a režisér Gazdík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám