Hlavní obsah

Rudolfinem zněla světová premiéra skladby Jiřího Gemrota

Právo, Vladimír Říha

Tři předvánoční abonentní koncerty České filharmonie v pražském Rudolfinu měly ve středu až v pátek stejný program, jenž spojoval návrat dirigenta Jakuba Hrůši k orchestru a zároveň byl i vyvrcholením Dnů Bohuslava Martinů. A večer navíc ještě obsáhl i světovou premiéru skladby českého skladatele Jiřího Gemrota Vzkříšení naděje a světla a v Martinů skladbě i hostování světové houslové hvězdy.

Foto: Petra Jánská, Právo

Houslista Zimmermann se děkuje po koncertu s dirigentem Hrůšou a ČF

Článek

Publikum ve zcela zaplněném sále ocenilo velice kladně Gemrotovu kantátu, kde se k orchestru připojil i Pražský filharmonický sbor (PFS). Dílo psané na text Gemrotovy dcery Kateřiny Penkové je prvním uvedeným z cyklu objednaných skladeb Českou filharmonií u soudobých skladatelů, což byla ještě idea zemřelého Jiřího Bělohlávka.

Tradičnější hudební linkou spadá do předvánočního času a narození Krista je v jejím textu návratem naděje, světla, radostného života, čímž přesahuje liturgický smysl. Srozumitelnou formou, téměř podobná moderní koledě, si kantáta publikum získala a přítomný autor byl odměněn velkým potleskem.

Foto: Petra Jánská, Právo

Skladatel Jiří Gemrot s dirigentem Hrůšou po premiéře své skladby

Houslový koncert č.1 Bohuslava Martinů je dílem uvedeným až po smrti skladatele, přesto patří k vrcholům jeho tvorby. Německá super hvězda Frank Peter Zimmermann ho zařadil letos do svého repertoáru a po berlínském uvedení nyní ho zahrál uchvacujícím způsobem i v Praze. Dokonale vystihl dílo náročné tempově i rytmicky, psané autorem ve 30.letech v neoklasickém stylu, kdy sólista musí stále komunikovat s orchestrem až k tempově vražednému finále. Byla to dokonalá smršť, kde však nezapadl jediný tón a ohlas v sále tomu odpovídal.

Ve zbývajícím programu byla i dvě další sborová díla s orchestrem, která koncert rámovala. Úvodní Te Deum Antonína Dvořáka s pěveckými sólisty Kateřinou Kněžíkovou a Svatoplukem Semem a závěrečná Vánoční kantáta Švýcara Arthura Honeggera pro baryton, dětský a smíšený sbor.

Zejména toto velice přístupné dílo s citací vánočních písní a koled s výborným Semem (baryton) a libereckým dětským sborem Severáčkem bylo ideálním uvedením do vánoční atmosféry. Hrůšovi, hlavnímu hostujícímu dirigentu ČF, se jeho návrat povedl dokonale.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám