Hlavní obsah

Michal Hrůza představuje píseň a klip s příběhem muže, který letěl za svobodou

Právo, jaš, kul

Osud českého letce Vladislava Baldy, který se v touze po svobodě rozhodl pro riskantní útěk ze socialistického Československa na západ, ožívá v novém videoklipu Michala Hrůzy k písni Nad světem. Hudebník se postaral o muziku k dramatu z leteckého prostředí Narušitel. Do českých kin vstoupí snímek režiséra Davida Baldy 24. ledna 2019.

Nový videoklip Michala Hrůzy

 
Článek

Drama bylo inspirováno životním příběhem armádního pilota Vladislava Baldy a dalších pilotů tehdejší doby. O režii filmového zpracování napínavého příběhu českého leteckého esa a jeho kamarádů, kterým prostupuje láska k létání, se postaral jeho vlastní vnuk David.

Pocity muže, který se vydává za vysněnou svobodou, zpracoval v písní Michal Hrůza. Ke spolupráci říká: „Fascinovalo mě, že základní lidskou potřebu po svobodě cítí i teprve osmnáctiletý scénárista, kameraman a režisér David Balda, který vnímá tuto hodnotu stejně jako já, i herci, které pro film získal. V klipu se snažím ztvárnit postavu pilota RAF, kterého ve filmu hraje Stanislav Zindulka. Ohromující je pro mě skutečnost, že i piloti v normalizačním Československu vnímali svobodu nad světem, proto jsem píseň právě tak pojmenoval.“

V hlavních rolích výpravného filmového díla se představí herci Jiří Dvořák, Petr Kostka, Petr Neškudla, Stanislav Zindulka nebo Veronika Arichteva. „Je to film o útěku za svobodou, o kontrastu mezi službou v armádě a láskou k létání. Chceme nejen vzpomenout na zločiny StB, ale taky ukázat na piloty, kteří to neměli v této komplikované době socialismu jednoduché,“ přibližuje režisér David Balda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám