Hlavní obsah

Porotu Berlinale povede Juliette Binocheová

Právo, míš

Předsedkyní mezinárodní poroty nadcházejícího 69. ročníku filmového festivalu Berlinale, který se uskuteční v německé metropoli od 7. do 17. února, bude slavná francouzská herečka s polskými kořeny Juliette Binocheová.

Foto: Berlinale

Juliette Binocheová

Článek

Oznámil to ředitel festivalu Dieter Kosslick, který nositelku prestižní americké filmové ceny Oscar označil za jednu z nejvýznamnějších mezinárodních hereček současnosti.

Oscara obdržela Binocheová v roce 1997 za vedlejší roli ve filmu Anthonyho Minghelly Anglický pacient. Za tuto úlohu dostala i cenu BAFTA a Stříbrného medvěda za nejlepší ženský herecký výkon na Berlinale 1997.

Další výraznou rolí její kariéry byla hlavní hrdinka filmu Lasse Hallströma Čokoláda, která jí vynesla oscarovou nominaci a mnoho dalších cen.

Binocheová hrála celkem v sedmi desítkách filmů mnoha kinematografií a je první evropskou herečkou, která získala ceny na třech významných evropských filmových festivalech: v Berlíně za Anglického pacienta, v Benátkách za Kieslowského snímek Tři barvy: modrá a v Cannes za film íránského tvůrce Abbase Kiarostamiho Věrná kopie.

„Těším se na mimořádné setkání s celou porotou a ke svému úkolu přistoupím s velkou radostí a pečlivostí,“ reagovala Binocheová na své jmenování do čela poroty Berlinale.

Reklama

Výběr článků

Načítám