Hlavní obsah

Italská lekce s dokonalou souhrou

Právo, VLA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abonentní koncerty České filharmonie mají tento týden v pražském Rudolfinu nezvyklého hosta. Od čtvrtka do soboty tam diriguje ČF Ital Giovanni Antonini, kterého jsme znali doposud pouze jako dlouholetého šéfa souboru barokní hudby Il Giardino Armonico. Jako dirigent symfonického orchestru v Praze debutoval, a hned s Českou filharmonií.

Foto: Petra Hajská

Giovanni Antonini s Českou filharmonií

Článek

Debut to byl vydařený. Antonini si vybral dvě známá díla klasicismu (Haydn, Mozart) a třetí tímto stylem ovlivněné (Schubert) a ČF v menší sestavě je provedla uchvacujícím způsobem. Bez taktovky pouze prsty řídil dirigent orchestr již v úvodní Předehře C dur „V italském stylu“ Franze Schuberta a již v ní ukázal, že skladba plná lehkosti a svižnosti je mu velice blízká.

To pak potvrdil i v dalších dílech večera ‒ ve známé Mozartově „Pražské“ symfonii č. 38 D dur a po pauze i v Haydnově Symfonii č. 101 D dur „Hodiny“. Byl to gejzír někdy tempově až na hranici, kde však nic nezapadlo, a vždy s dokonalou souhrou všech hráčů, mezi nimiž se jako hostující koncertní mistr poprvé představila i mladá Olga Šroubková, vítězka soutěže Pražského jara.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám