Hlavní obsah

O Vánocích se hrají muzikály i klasika

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli vánoční svátky tráví většina z nás nejraději doma v rodinném kruhu, neznamená to, že by si během Vánoc milovníci divadla nemohli dopřát i příjemné rozptýlení s múzou Thálií.

Foto: Martina Root

Operu o Jakubu Janu Rybovi (na snímku Tomáš Kořínek) hraje plzeňské Divadlo J. K. Tyla.

Článek

Vánoční program má každoročně své evergreeny. V nabídce bezkonkurenčně vítězí balet P. I. Čajkovského Louskáček se štědrovečerním pohádkovým příběhem o statečném Louskáčkovi a jeho souboji s Myším králem.

Rodinné představení Louskáček – Vánoční příběh uvádí pražské Národní divadlo už deset let a stále se těší oblibě u velkých i malých diváků. Na Louskáčka sází letos o Vánocích i divadla v Ústí nad Labem, kde se střídá s baletní Sněhovou královnou, v Olomouci, Brně či pražském Divadle Hybernia.

V libereckém Divadle F. X. Šaldy letos po šesti letech Louskáčka nahradila Dickensova Vánoční koleda v podobě výpravné baletní pohádky, ta se ostatně hraje i v pražském Studiu DVA v muzikálově-koncertní podobě.

Obecně platí, že divadla chtějí o Vánocích diváky především pobavit, a tak na repertoár zařazují osvědčené komedie, divácky oblíbené inscenace, operety a samozřejmě i muzikály. Na vánoce se hraje nejen česká klasika Noc na Karlštejně, ale i Sugar, Jesus Christ Superstar, Ženy na pokraji nervového zhroucení, Donaha!, Monty Python’s Spamalot, Muž z kraje La Mancha, West Side Story, Dáma na kolejích či Divotvorný hrnec.

Nicméně klasika je klasika, takže diváci se mohou těšit i na Shakespearova Romea a Julii, Gogolova Revizora, Smetanovu Prodanou nevěstu či Dvořákovu Rusalku. Klicperovo divadlo v Hradci Králové uvádí 22. prosince premiéru Stroupežnického hry Naši furianti o slavném sporu o místo ponocného v jihočeských Honicích.

Na repertoáru činoherních scén se objevuje Jiráskova Lucerna, Babička Boženy Němcové, Maryša bratří Mrštíků anebo Hrubínova Romance pro křídlovku, ale i divácké tutovky posledních let vzniklé adaptacemi filmových scénářů Zamilovaný Shakespeare či Králova řeč. Na Nové scéně pražského Národního divadla má 20. prosince premiéru rodinné představení podle Trnkovy Zahrady v provedení souboru Laterny magiky. Na klasickou vánoční atmosféru se mohou divadelní diváci naladit také na koncertních provedeních Rybovy České mše vánoční, doplněné koledami anebo jinou vánoční hudbou. Plzeňské Divadlo J. K. Tyla uvádí původní operu Miroslava Kubičky Jakub Jan Ryba inspirovanou životem slavného rožmitálského kantora a skladatele.

Vánoční tematikou oslovuje diváky Horácké divadlo v případě hry Kateřiny Duškové a Barbory Jandové Cesta k Betlému, Západočeské divadlo uvádí i letos lidovou Rakovnickou vánoční hru ze 17. století, Divadlo v Celetné již čtrnáct sezon hraje Kašparovu slávu vánoční, zamyšlení nad současnou podobou svátků nabízí inscenace České Vánoce v Městských divadlech pražských (Divadlo ABC).

Pražské Divadlo v Dlouhé má již osmnáct let na repertoáru půvabnou Bornovu adaptaci povídky Ludvíka Aškenazyho Jak jsem se ztratil aneb Malá vánoční povídka o tom, co všechno prožije malý chlapec, když se tatínkovi ztratí na předvánočních nákupech. V roli malého Pavlíka exceluje stále Pavel Tesař. A v pražském Divadle Semafor již řadu let o Vánocích Tiše a ochotně purpura na plotně voní a s ní také řada dalších krásných písniček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám