Hlavní obsah

Lovci pokladů neurazí ani nenadchnou

Novinky, Věra Míšková

Do hledání pokladu, ukrytého Otci - zakladateli Spojených států amerických - se ve filmu Lovci pokladů pouští Nicolas Cage jakožto dědic dávné rodinné záliby, v níž nalezlo zklamání už šest generací jeho předků. Nicméně od dětství slýchané historky ho utvrdily v jistotě, že poklad přece někde musí být.

Článek

Benjamin Gates (Nicolas Cage) je rozhodně slušný člověk a vlastenec, který má na mysli obecné blaho. Obohatit se pokladem na vlastní konto je to poslední, co má v úmyslu. Takže když ho čerstvá stopa dovede až k Deklaraci nezávislosti, na jejímž rubu má být neviditelným inkoustem nakreslený plánek, jak se k pokladu dostat, bezmála zacouvá. Dostat se k této vzácné a přísně střežené listině lze totiž jen krádeží, a to by Ben vážně nerad.

Dokonce se kvůli tomu za rachotu zbraní a výbušnin rozkmotří se svým kolegou Ianem, kterému naopak loupež připadá jako senzační nápad. Jenže pak si Ben uvědomí, že než by Deklaraci ukradl a k pokladu se dostal nepoměrně méně ctnostný Ian, radši ji přece jen ukradne sám. Příběh, připomínající Indiana Jonese a všechny další honby za poklady, může začít.

Nepravděpodobný příběh

Přemýšlet o tom, co má v Lovcích pokladů reálný základ a co je čirá scenáristická fikce, asi není dobrý nápad. Poklad templářů možná je a třeba není, ale rozhodně ho ještě nikdo nenašel.

Zednáři sice zanechali tajemné symboly leckde, ale že by mapa, vedoucí k pokladu, byla načmáraná na Deklaraci, je asi tak pravděpodobné, jako že by se hlavní hrdina nezamiloval. Tvůrci si prostě zase jednou zahráli odvěkou hru na hledání pokladu a využili k tomu některá fakta a některé legendy z dějepisu. Proč ne.

Ben musí samozřejmě překonat mnohé překážky. Horší je, že parta scenáristů, která se na textu podílela, je vykonstruovala s mnohem menší dávkou invence a vtipu, než měl shora jmenovaný Indiana Jones i mnozí další. Diváci musejí naopak přestát o něco větší než obvyklou porci "historicko - vlasteneckých" přednášek, což jednak působí v těchto zeměpisných šířkách o poznání méně stravitelně než doma, jednak to zpomaluje děj a činí ho místy poněkud nudným.

Průměr, který neurazí

Režisér Jon Turteltaub má do Stevena Spielberga hodně daleko, takže o strhujícím dobrodružném filmu nemůže být řeč. Ale slušný průměr to přece jen je, hledání tajemného pokladu má skoro vždycky jistý půvab, při vstřícném naladění snad lze brát leckterou z přednášek i nepříliš početných a standardně natočených akčních scén i trochu jako záměrnou nadsázku. Nnudy zase není tolik, aby umořila. Mluví se tu docela slušně a netečou potoky krve.

O Nicolasi Cageovi určitě nelze říci, že by hrál nejlépe jak umí (také to není jeho nejlepší role), ale Lovci pokladů mu přinesli úspěch a komu se Cage líbí, ten ho užije, protože prakticky nemizí z plátna. Milovníky nevýrazných chladných blondýnek potěší Diane Krugerová jako archivářka Abigail a milovníky lepších filmů alespoň přítomnost Harveye Keitela a Jona Voighta ve vedlejších rolích.

Lovci pokladů, USA 2004

Režie: Jon Turteltaub, scénář: Jim Kouf, Cormac Wibberley, Marianne Wibberleyová, kamera: Caleb Deschanel, hrají: Nicolas Cage, Diane Krugerová, Justin Bartha, Sean Bean, Jon Voight, Harvey Keitel a další

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám