Hlavní obsah

Trapas na čínských „Oscarech“. Umělci se neshodli, zda je Tchaj-wan v Číně

Novinky, Stanislav Dvořák

Filmové ceny Zlatý kůň se konaly o víkendu na Tchaj-wanu a neproběhly v moc přátelském ovzduší. Laureáti cen se neshodli, kde vlastně jsou. V Číně, nebo v cizině?

Foto: Reuters

Režisérka Yue Fu (vpravo)

Článek

Tchaj-wan se po 2. světové válce choval jako samostatná země, ale Čína považuje ostrov za svou provincii.

Režisérka Yue-Fu na ceremonii uvedla: „Doufám, že jednoho dne bude naše země uznávána jako skutečně samostatná entita a budou se k ní tak chovat. To je mé největší přání jako Tchajwanky.“

Čínský herec Tu Men však uvedl, že se ceny předávají v „Číně-Tchaj-Wanu“, což u Tchajwanců vyvolalo pohoršení.

Prezident Tchaj-wanu Tsai Ing-wen tvrdí, že jeho země ”nikdy nepřijme frázi Čína-Tchaj-wan, protože Tchaj-wan je Tchaj-wan.“

Známý režisér Ang Lee vyzval, aby se do filmových cen netahala politika, ale čínská herečka Gong Li, která předsedala porotě, pak odmítla stát na pódiu vedle něj, údajně kvůli komentáři tchajwanské režisérky.

Tchajwanci a slunečnicové hnutí 

Takzvané slunečnicové hnutí v roce 2014 odmítlo sbližování s Čínou a okupovalo parlament. Komunistická strana Číny je označila za extremistickou menšinu bojující proti „dějinnému trendu“, jenže většina Tchajwanců s protesty souhlasila.

Jak nedávno uvedla CNN, Čína varovala čtyřicet aerolinek po celém světě, aby na svých webech neuváděly Tchaj-wan jako samostatnou destinaci. Požaduje mimo jiné, aby státy zakazovaly tchajwanským činitelům mezipřistání na jejich území.

Čína vyčinila i Vietnamcům, protože povolují tchajwanským firmám působícím v zemi vyvěsit tchajwanskou vlajku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám