Hlavní obsah

RECENZE: Bystrouška v brněnském dětském domově

Právo, Radmila Hrdinová

Premiéra opery Příhody lišky Bystroušky otevřela v sobotu 6. ročník festivalu Janáček Brno, který do 4. prosince představí inscenace všech Janáčkových oper. Zároveň znamenala návrat operního souboru Národního divadla Brno po šestnáctiměsíční pauze do zrekonstruované budovy Janáčkovy opery.

Foto: Marek Olbrzymek

Bystrouška Jany Šrejmy Kačírkové v temperamentně rozehrané akci.

Článek

Režisér Jiří Heřman zasadil Bystroušku do rozlehlého sálu brněnského Dětského domova Dagmar otevřeného z iniciativy Rudolfa Těsnohlídka, autora literární předlohy, pět let po světové premiéře opery. Revírník je v pozici vychovatele, který pro děti a s dětmi rozehrává příběh polapené lišky.

Děti v inscenaci hrají nejen předepsané role, ale skrze množství hraček ztělesňují i pestře obsazený svět zvířat. Postava Bystroušky se ostatně vyloupne z plyšové hračky do půvabné dívky v zrzavém kostýmku, jež v Revírníkovi i jeho ženě vyvolává vzpomínky na mládí.

Foto: Marek Olbrzymek

Farář (Jan Šťáva) s obřím vejcem v rukou a nad ním se sklánějící Revírník (Svatopluk Sem).

Heřmanova koncepce s působivou vizuální podobou vytváří řadu groteskních akcí, ale často na úkor situací pro Janáčkovu operu podstatných, především co do vztahu mezi Revírníkem a Bystrouškou. A vzdor jevišti plnému dětí působí tato Bystrouška poměrně smutně až ponuře.

Její předností jsou dobře zvládnuté pěvecko-herecké výkony, především Bystrouška Jany Šrejmy Kačírkové, Lišák Zlatohřbítek v podání Václavy Krejčí Houskové, Revírník Svatopluka Sema, ale i Rechtor a Komár Ondřeje Koplíka, Farář a Jezevec Jana Šťávy a Harašta Romana Hozy.

Hudební nastudování Marka Ivanoviće akcentuje spíše dramatickou než lyrickou strunu Janáčkovy partitury. Pochvalu si zaslouží Dětský sbor Brno, jeden z hlavních aktérů inscenace.

Leoš Janáček: Příhody lišky Bystroušky
Hudební nastudování Marko Ivanović, režie Jiří Heřman, scéna Dragan Stojčevski, kostýmy Alexandra Grusková. Premiéra 17. listopadu v Janáčkově opeře NdB

Hodnocení: 75%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám