Hlavní obsah

Asijské filmy podle známých knih nabízí Filmasia, bude i Murakami

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival Filmasia nabídne 6. až 9. prosince v Praze přehlídku korejských, čínských i japonských filmů inspirovaných známými literárními díly.

Foto: ČTK

Haruki Murakami

Článek

Letošní téma je Film a kniha. Festival slavnostně zahájí 6. prosince v pražské Lucerně adaptace čínské novely Dva liangy rýžového vína pod názvem Kronika obchodníka s krví (Chronicle of a Blood Merchant). Korejského filmového převyprávění se chopil populární herec, malíř a spisovatel Ha Jeong-woo, kterého mohou diváci znát z předchozích ročníků festivalu – objevil se totiž ve filmech Komorná nebo Berlínská mise.

„Kronika obchodníka s krví je citlivým obrazem rodičovství v kontextu poválečné Jižní Koreje a jednou z nejzajímavějších literárních adaptací tamější kinematografie,” láká Karolína Kyselová z festivalu Filmasia.

Dále mohou návštěvníci Filmasie vidět třeba snímek Vzplanutí, který inspiroval spisovatel Haruki Murakami. Spisovatel Lee Jong-su (Yoo Ah-In) v něm prožívá nejednoznačnou romanci s bývalou spolužačkou Shin Hae-mi (Jeon Jong-seo) a postupně se stává posedlý záhadami, které obklopují jejího tajemného přítele Bena.

Film vznikl podle povídky Barn Burning od Harukiho Murakamiho. Ovládl festival v Cannes, kde si vysloužil nejen cenu kritiky FIPRESCI, ale zároveň nejvyšší kritické skóre v historii festivalu.

Program obohatí odborné diskuze 

Čínským zástupcem bude legendární snímek Zavěste červené lucerny od režiséra Zhang Yimoua, který byl v roce 1994 nominován na Oscara ze nejlepší cizojazyčný film. Kultovní film si diváci vychutnají z 35mm filmového pásu.

Před filmy festival poskytne odborný úvod a bude následovat tematická diskuze s jejich překladatelkami – s bývalou programovou vedoucí Českého centra Soul Petrou Ben Ari a překladatelkou čínské literatury Zuzanou Li. Více na filmasia.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám