Hlavní obsah

Sto let republiky. Pražská muzea, památky i desítky koncertů budou zdarma

Novinky, Stanislav Dvořák

Slavnostní akce Pražská muzea 1918–2018 se koná 27. a 28. října. Muzeum hlavního města Prahy slibuje vstup do všech svých objektů zdarma kromě vil a Svatomikulášské městské zvonice. Navíc se chystají desítky skupin a zpěváků vystoupit v centru Prahy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prašná brána bude také otevřena zdarma.

Článek

„K oslavám významného státního výročí se muzeum připojilo i vlastní výstavou Praha 1848–1918, která byla otevřena veřejnosti 13. června 2018, a návštěvníci ji mohou navštívit do 24. února 2019 v hlavní budově muzea,” sdělila za pořadatele Olga Šámalová.

„Období před vznikem první československé republiky je i dobou zvyšujícího se zájmu o českou historii, tudíž i Muzeum hl. m. Prahy datuje svůj vznik právě do doby vlasteneckého 19. století, které vyvrcholilo 28. října 1918. Proto se Muzeum hl. m. Prahy rozhodlo oslovit a sjednotit ostatní pražská muzea v rámci speciální víkendové akce. Ta svým rozsahem důstojně odráží důležitost výročí, které si všichni budeme koncem října připomínat.”

O víkendu může veřejnost zdarma navštívit hlavní budovu muzea Na Poříčí 52, dům U Zlatého prstenu, Podskalskou celnice na Výtoni, Zámecký areál Ctěnice a Pražské věže (Novomlýnská vodárenská věž, Prašná brána, Staroměstská a Malostranská mostecká věž, Petřínská rozhledna, Zrcadlové bludiště na Petříně).

Program na Václavském náměstí začne v sobotu ve 14 hodin vystoupením Ivana Mládka. Dále vystoupí popová Slza a známý jazzman Laco Déczi, Ondřej G. Brzobohatý a Michal Hrůza. Ve 20 hodin ožije fasáda nově zrekonstruovaného Národního muzea jedním z největších videomappingů v dějinách města.

České hity století

Na Staroměstském náměstí začne ve 13 hodin pražská formace Circus Problem, po ní zpěvačka Ewa Farna a dále třeba Kapitán Demo, Celeste Buckingham, trojice PSH a slovenský rapper Majk Spirit, jehož doprovodí živá kapela.

V neděli 28. října na Staroměstském náměstí vystoupí mimo jiné Tomáš Klus, slovenská kapela No Name a zazní největší hity století za doprovodu Big Bandu Gustava Broma, se kterým zazpívají Karel Gott, Marta Kubišová a Helena Vondráčková.

V neděli se také od 16 hodin uskuteční mimořádný koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu v pražském Rudolfinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám