Hlavní obsah

Erotická Sensuela i severské šílenství na festivalu Dny Severu

Novinky, Stanislav Dvořák

Kontroverzním filmům a knihám se rozhodně nevyhýbá festival Dny severu, který nabídne v Praze, Brně i Bratislavě od 23. října témata, o nichž se ve společnosti raději nemluví.

Foto: Festival Dny severu

Film Sensuela

Článek

Islandský snímek Děti klame názvem. Není roztomilý, zabývá se šikanou, schizofrenií a dalšími vážnými problémy. Dalším tabu jsou děti a téma smrti. Jaké je místo smrti v dětské literatuře, příblíží švédská spisovatelka Pernilla Stalfelt, autorka knihy O smrti smrťoucí, s Petrou Soukupovou, známou mimo jiné díky knize Kdo zabil Snížka?

Méně drastický bude erotický snímek Sensuela z roku 1973. Ten se stal prvním filmem v historii, kterému finský státní úřad pro filmovou kontrolu stanovil hranici přístupnosti 18 let. V době svého vzniku byl film promítnut jen v několika málo vybraných kinech a helsinské premiéry se dočkal dokonce až roku 2001. Příběh vztahu padlé laponské dívky a německého vojáka můžete prožít na plátně pražského kina Evald 31. října.

Celý festival zahájí 23. října promítání kontroverzního švédského snímku Něco se musí zlomit. Příběh androgynního chlapce Sebastiana, hledajícího lásku, jde daleko za hranici milostné zápletky a podle tvůrců „jitří divákovu mysl nelítostně syrovou poetikou.” Herečka Saga Becker získala za hlavní ženskou roli právem prestižní švédské ocenění Guldbagge.

„Severské země vnímáme jako pokrokové a liberální státy, v nichž se otevřeně diskutuje o všem a kde cenzura neexistuje. Neplatilo to však vždy. V minulosti se na Severu tabuizovala celá řada oblastí lidského života od sexuality přes diskriminaci původního obyvatelstva po nevhodná témata v knížkách pro děti,“ dodala Jitka Jindřišková z pořádajícího Skandinávského domu.

Reklama

Výběr článků

Načítám