Hlavní obsah

Ostrava má sochu Věry Špinarové, ne všem se líbí

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Husově sadu v historickém centru Ostravy v úterý odpoledne odhalili sochu zesnulé zpěvačky Věry Špinarové v životní velikosti na gramofonové desce.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Socha Věry Špinarové

Článek

Sochu na přání centrálního městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz vytvořil sochař David Moješčík.

Odhalení sochy se zúčastnil autor sochy se starostkou obvodu Petrou Bernfeldovou (Ostravak). Odhalení sochy se měl účastnit i syn Špinarové Adam Pavlík s rodinou, avšak ten se omluvil s tím, že nesouhlasí se ztvárněním podoby své matky. Podle starostky však místo, kam socha bude umístěna, i ztvárnění zpěvačky na gramofonové desce byly s Pavlíkem konzultovány.

Mám pocit, že jí pan sochař přidal mnoho let navíc. Tak staře nevypadala
přihlížející žena

Sochař Moješčík si za sochou stojí, přestože z řad veřejnosti zaznívají výtky. „Jsme rádi, že tu má naše Věrka sochu, ale mám pocit, že jí pan sochař přidal mnoho let navíc. Tak staře nevypadala,“ svěřily se například Právu tři seniorky, které se přijely na odhalení sochy podívat až z Frýdku-Místku.

Části veřejnosti se zase nelíbí to, že socha vznikla bez veřejné soutěže.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Socha Věry Špinarové

„Strávil jsem prací na soše mnoho času, zhlédl jsem spoustu koncertů, filmů, dokumentů a prohlédl mnoho fotek. Věra Špinarová svou podobu také často měnila, nebylo jednoduché vše spojit dohromady,“ řekl přihlížejícímu davu lidí Moješčík.

Sochař je autorem také dalších dvou soch v historickém jádru Ostravy. Vytvořil jednak podobiznu hudebního skladatele Leoše Janáčka s liškou na Jiráskově náměstí a také sochu písničkáře Karla Kryla před budovou Českého rozhlasu. Je také autorem sochy Levitace v Ostravě-Svinově a spoluautorem pražského pomníku Operace Anthropoid.

Foto: Petr Horník, Právo

„Myslím, že člověk by si měl občas okusit, že se mu nedaří. O to víc si pak váží toho, když se všechno obrátí,“ říká.

Zpěvačka zemřela loni v březnu v pražské motolské nemocnici, kam byla převezena z koncertu v Čáslavi, kde zkolabovala. Vydala celkem 13 desek. Na Ostravu nedala nikdy dopustit. Také zde i část života bydlela.

Ostravští zastupitelé vloni v květnu zpěvačce in memoriam udělili Cenu města Ostravy za její mimořádný přínos městu v oblasti kultury.

Anketa

Líbí se vám socha Věry Špinarové?
Ano
10,7 %
Ne
89,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8219 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám