Hlavní obsah

Skupina Vesna v duetu s Vojtěchem Dykem Láska z Kateřinic

Právo, jaš, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká dívčí kapela Vesna, v jejímž čele stojí textařka a skladatelka Patricie Fuxová, se pomocí příběhových a atmosférických písní vrací ke slovanským kořenům. Kapela v listopadu vydá debutové album Pátá bohyně. Nyní ho uvádí písní a videoklipem s názvem Láska z Kateřinic, na nichž spolupracoval Vojtěch Dyk. Klip má na Novinkách.cz premiéru.

Klip k písničce Láska z KateřinicVideo: archív skupiny Vesna

 
Článek

„Píseň Láska z Kateřinic je natočena podle skutečné události osudu prapradědečka Josefa Dřevojánka. Ten měl být v roce 1918 zastřelen ruskou armádou v 1. světové válce. Aby svůj život zachránil, nechal se pohřbít do společného hrobu. Po tři dny sbíral síly, vyhrabal se z něj a započal roční cestu za svou láskou napříč Ruskem až do své země. A to se mu podařilo,“ poodkrývá silný rodinný příběh písně Patricie Fuxová.

Natáčení videoklipu Láska z Kateřinic probíhalo na Kouřimsku, kde je staré slovanské hradiště a podle legend je místem, na němž se usídlil Lech, bratr praotce Čecha. Klip natočilo režisérské a kameramanské dívčí duo Czech Vibes.

Foto: Milan Vopálenský

Patricie Fuxová ze skupiny Vesna v klipu Láska z Kateřinic.

„Natáčeli jsme v kryptě sv. Kateřiny, v penzionu Tomáše Waschingera a také v okolní přírodě. Místa byla nádherná a příběh natolik silný, že natáčení nakonec připomínalo více film než klip. S Vojtou Dykem jsme na place strávili téměř 14 hodin,“ doplňuje houslistka Vesny a autorka scénáře Bára Šůstková.

Na debutové desce Pátá bohyně, která vyjde 5. listopadu, bude tucet písní s tematikou přírody, slovanských motivů a ženství. Písně, vycházející z folkloru propojené s elektronikou a klasickou hudbou, nabízí paletu prožitků reflektující naše kořeny. Žánrově se jedná o směsici popu a folkloru, klasické hudby i příměsi elektroniky s inspirací současnými hudebními směry.

Dyk společně s Vesnou vystoupí na křtu alba v rámci hudebně-taneční show s orchestrem Symphony Prague, která se uskuteční 21. listopadu v Obecním domě v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám