Hlavní obsah

Středoevropské filmy představí festival 3Kino

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražských kinech Atlas a Evald proběhne 1. až 8. listopadu 2018 pátý ročník festivalu 3Kino, který českým divákům představí 40 filmů ze zemí visegrádské čtyřky a k nim dorazí na třicet hostů.

Foto: Profimedia.cz

Film o Mariánu Vargovi nabídne Slovensko.

Článek

Festival zahajuje road movie Trenérova dcera zasazená do světa profesionálních tenisových hráčů, kterou přijede představit režisérsko-producentská dvojice Łukasz Grzegorzek a Natalia Grzegorzek. Polsko zastupuje taky herec Olgierd Łukaszewicz, který v české premiéře představí hořkosladký rodinný příběh Jako pes s kočkou režiséra Janusze Kondratiuka, ve kterém ztvárnil jednu z hlavních rolí.

„Snímky Vzpomínka na léto a Joanna doprovodí herečka Urszula Grabowská, která si za výkon v dramatu Joanna, ve kterém ztvárnila ženu toužící po dítěti a návratu ztraceného partnera v druhé světové válce, odnesla cenu Polské filmové akademie „Orel“ (polská obdoba Českých lvů) pro nejlepší herečku v hlavní roli. Ve filmu Vzpomínka na léto režisér Adam Guziński za pomoci zámlk vytváří subtilní obraz vstupu do teenagerského věku, kdy se zdá, že nenápadná událost položí stín na celý další život a doposud silný vztah matky se synem dostane trhliny,“ upozornila za pořadatele Adéla Brabcová.

Drama Milost je situováno do poválečného Polska. Sedmnáctiletý vnuk Janek v něm vypráví příběh prarodičů, kteří tou dobou přišli o syna. Slavný tvůrce Jan Jakub Kolski, který uvede českou předpremiéru, se zaměřuje na sílu a odvahu rodičů a na boj o obnovení důstojnosti a rovnováhy po ztrátě syna. Objevem festivalu a polské kinematografie této sezóny je snímek Vztek, který představí mladý režisér Michał Węgrzyna. Ve filmu Autsajder, se zase student umění Franek náhodou zaplete do praktik děsivého totalitního zřízení.

Foto: 3kino.cz

Drama Via Carpatia

„Českou kinematografii zastoupí předpremiéra filmu Chvilky, který vypráví o lásce, bolesti, oddanosti, ale také o naději, že člověk dokáže svá zranění přeměnit v sílu. Snímek citlivě zachycuje nástrahy rodinného života, které komentuje s humorem, pochopením a neobyčejně vyvinutým citem pro situace. Debatovat s diváky budou jeho tvůrci: debutující režisérka Beata Parkanová a hlavní představitelka herečka Jenovéfa Boková,“ dodala Brabcová.

Slovensko zastupuje Varga režisérky Soni Maletz. Marián Varga byl téměř kultovní slovenský rocker, který byl dobře znám i v ČR. Zemřel 9. srpna 2017. Kritika ho považovala za jednoho z nejlepších rockových hráčů na varhany, především tzv. hammondky, v Evropě. Od 60. let měl obrovský vliv na slovenskou hudbu. Se skupinou Prúdy vydal slavné album Zvoňte, zvonky. V 70. letech vystupoval se skupinou Collegium Musicum, pohrával si s art-rockovými experimenty i popovějšími písničkami. Velmi plodná byla spolupráce s Pavlem Hammelem. Varga skládal také pro film, televizi a divadlo. Po rozpadu Collegia vystupoval sólově.

Vstupenky na jednotlivé filmy v rámci MFF 3Kino jsou za jednotnou cenu 90 Kč. 3Kino poskytuje vstupenku i na celý festival za cenu 600 Kč, kterou je možno získat na vyžádání u organizátorů festivalu na e-mailu info@3kino.cz. Podrobnosti na www.3kino.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám