Hlavní obsah

Dyk zpíval Otčenáš v brněnské katedrále

Právo, Miroslav Homola

Vojtěch Dyk natáčel ke Mši Leonarda Bernsteina videoklip v prostředí nanejvýš autentickém. Zpívaná modlitba Otčenáš zaplnila ve čtvrtek odpoledne velebný prostor slavného chrámu Petra a Pavla v Brně.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Vojtěch Dyk

Článek

Právě toto prostředí si Dyk s producentem Josefem Buchtou pro vytvoření klipu vybrali a brněnská diecéze jim vyšla vstříc. Precizní zpěvák vyžadoval naprostou souhru týmu a kvůli maximálnímu prožitku ze zpívaného Otčenáše si dokonce kameramani museli vyzout boty a natáčet v ponožkách.

Mimořádně úspěšné představení, které mělo premiéru v březnu 2016, se na jeviště letos vrátilo na počest 100. výročí autorových narozenin. Na dlouhou dobu poslední příležitost prožít Mši „live“ se nabízí 8. prosince v brněnské Hale Rondo, kam lze ještě v předprodeji zakoupit zbývající volné vstupenky. Listopadové koncerty v pražském Foru Karlín jsou vyprodané. V České republice se s dalšími reprízami minimálně v příštím roce nepočítá.

Producenti projektu Vojtěch Dyk a Josef Buchta aktuálně jednají o uvedení v newyorské Carnegie Hall a washingtonském Kennedy Center, kde měla Mše v roce 1971 premiéru.

Za unikátními předloňskými i letošními představeními Mše a jejich realizací stojí tým zkušených a respektovaných profesionálů. Režie a scénografie se opět ujímají Michal a Šimon Cabani. Spolu s Vojtěchem Dykem se náročných pěveckých rolí zhostí Ondřej Ruml, David Uličník a další špičkoví zpěváci. Hudební těleso zahrnující bluesový band, komorní a perkusní orchestr povede dirigent Jan Kučera, tvoří jej členové B-side bandu Josefa Buchty a přední tuzemští instrumentalisté. O sborové party se postarají členové Czech Ensemble Baroque a chlapeckého sboru Pueri Gaudentes.

Reklama

Výběr článků

Načítám