Hlavní obsah

V televizi vítězí seriál Dáma a Král

Právo, Eva Vejdělková

Z podzimních televizních novinek dramatické tvorby si po měsíci vysílání u diváků nejlépe vede druhá řada seriálu Dáma a Král.

Foto: Česká televize

Ve třetí řadě seriálu Labyrint získal vyšetřovatel surových vražd Jiří Langmajer jako posilu psycholožku Lenku Vlasákovou.

Článek

Nových titulů nasadily tři největší televize počátkem září dohromady pět. Čtyři z nich jsou původní, napsané českými tvůrci, a jeden vznikl podle zahraniční licence. Po dvou má veřejnoprávní ČT, se dvěma přišla i Prima. Nova nabídla jen jeden, zato se z něj stal, aspoň prozatím, ten nejvyhledávanější.

Původní seriál s detektivními případy Dáma a Král vysílá Nova v neděli večer. Seriál, jemuž dosud vládl soukromý detektiv Matěj Hádek s Terezou Hofovou, zahájil před čtyřmi týdny s 980 tisíci dospělých diváků starších patnácti let.

Po mírném poklesu u druhého dílu jeho sledovanost zatím lehce stoupá, přestože hlavního hrdinu během úvodních dvou epizod autoři uklidili do ústraní a pozici soukromého pátrače v advokátní kanceláři obsadili novou postavou v podání Michala Daleckého. Naposledy sledovanost dokonce překročila pro současný český trh psychologickou hranici miliónu dospělých diváků. Přesáhla ji o 52 tisíc.

Druhou příčku na žebříčku zaujala už třetí série mysteriózního krimi thrilleru Labyrint režiséra Jiřího Stracha a scenáristy Petra Hudského, kterou vysílá Česká televize v pondělním prime timu, kam dlouhodobě umisťuje krimi a detektivky. Z podzimních novinek se Labyrint uzavře jako první. Za sebou má rovněž čtyři díly, pátý přijde na řadu právě dnes a pak už budou do finále zbývat jen dva. Dosud si seriál u publika vede dobře: z počátečních 816 tisíc diváků začal sice mírně klesat až na 760 tisíc dospělých, ale u čtvrtého dílu v podstatě zaznamenal návrat ztracených diváků. Usadilo se jich u něj 813 tisíc.

Také třetí pozici obsadila veřejnoprávní ČT, a to s třetí řadou seriálu První republika. Třináctidílné dobové melodrama s detektivní zápletkou, které se vysílá v pátek, zahajovalo před čtyřmi týdny se 767 tisíci diváků a zatím mírně klesalo až na 673 tisíc.

S původním komediálním seriálem Krejzovi, který Prima spustila počátkem září, sice napoprvé zaujala 725 tisíc dospělých, ale pouhým následujícím přesunem z úvodního mimořádného nedělního prime timu na stálé úterní a čtvrteční večery přišla zhruba o třetinu publika. Po oznámení televize, že představitel otce čtyř dospělých dcer Václav Postránecký nebude v další řadě seriálu účinkovat ze zdravotních důvodů, zaznamenal seriál hned v úterý poté příliv více než sto tisíc diváků.

Podobná ztráta po pilotním dílu postihla také adaptaci australského komediálního seriálu Tátové na tahu, jehož první díl v neděli před čtyřmi týdny zaujal na Primě 786 tisíc dospělých. Celkem zdařile napsaná i natočená komedie v nedělním prime timu zůstala, ale proti seriálu Dáma a Král se drží obtížně: napotřetí klesla na 444 tisíc diváků a výsledky po čtvrtém dílu, kdy se obvykle rozhoduje o přízni publika, budou známy dnes. Příčinou však nebude jen síla konkurence, jíž zatím pomáhá úspěch předchozí první řady. Už od počátečního setkání se seriálem Tátové na tahu je zřejmé, že svým pojetím by se lépe hodil do méně exkluzivního programového okna, kde se stanice nepřetahují o většinového diváka.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám