Hlavní obsah

Aretha. Výstava o královně soulu se otevírá

Novinky, Stanislav Dvořák

Vzpomínkovou výstavu věnovanou zesnulé královně soulu otevřou v Detroitu už v úterý, informoval americký server RollingStone.

Foto: Carlos Osorio, ČTK/AP

Výstava Arethy Franklinové v Detroitu

Článek

První posmrtná expozice věnovaná legendární zpěvačce se otevře v Muzeu afro-americké historie Charlese H. Wrighta a měla by trvat zatím do ledna 2019.

„Je to příležitost vrátit se, nechat se upoutat, vzpomínat a přemítat,” míní Kelly Major Greenová z vedení muzea. Návštěvníkům nabídnou šaty, boty, videa a fotky z celé kariéry a také kuriózní první nahrávku Franklinové z roku 1956, vinyl, který se jmenuje Never Grow Old by Aretha Franklin, Daughter of Rev. C.L. Franklin. (Nikdy nezestárneš od Arethy Franklinové, dcery reverenda C.L. Franklina).

Foto: ČTK/AP

Během asi 4 měsíců budou kurátoři Muzea afro-americké historie Charlese H. Wrighta měnit některé předměty, což má odrážet stále se měnící „dynamiku zpěvaččina života,” poznamenal Detroit Free Press. Delší a větší expozice věnovaná královně soulu se už plánuje na rok 2020.

Foto: ČTK/AP

Šaty Arethy Franklinové

Aretha Franklinová zemřela 16. srpna 2018, trpěla rakovinou. Byla největší legendou v oblasti rhytm and blues, soulu, funku a gospelu. Držitelka 20 cen Grammy byla dokonce označena za nejlepší zpěvačku dějin americkým magazínem RollingStone.

V červnu 2017 ještě uvedla, že pracuje s několika slavnými kolegy na plnohodnotné řadové studiové desce, která měla vyjít začátkem roku 2018. Deska nikdy nevyšla.  Album mělo obsahovat deset nově nazpívaných tracků a některé ani nebyly coververze. Na desce loni spolupracovali Stevie Wonder, Elton John (speciální verze Your Song) nebo Lionel Richie a Yitzhak Perlman.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám