Hlavní obsah

RECENZE: Thriller Séance Infernale pro fanoušky historie kinematografie

Právo, Jindřich Göth

Brit Jonathan Skariton, rodák z Athén, debutuje na literárním poli napínavou detektivkou, v níž jde kromě jiného o nalezení svatého grálu všech filmových nadšenců.

Foto: Host

Obal knižní novinky

Článek

Alex Withman obchoduje s filmovými suvenýry a memorabiliemi. Přesněji řečeno, Alex Withman je člověk, na kterého se obrátíte v okamžiku, jste-li zanícený filmový fanatik a chcete-li, dejme tomu, vlastnit původní filmový plakát Casablanky, kostým Christophera Reevea z filmu Superman nebo skleničku, z níž si Humphrey Bogart coby Phil Marlowe vychutnával whisky.

Withman dokáže vyšťárat cokoli, třeba i úplně první film v dějinách lidstva, který dávno před Thomasem Edisonem a bratry Lumièrovými natočil jistý Augustin Sekuler. Historií trestuhodně opomenutý průkopník, který byl ve vývoji pohyblivých obrázků dávno před všemi oslavovanými vizionáři.

Séance Infernale má chytlavou výchozí premisu. Napínavé pátrání po snímku s nevyčíslitelnou historickou i sběratelskou hodnotou Skariton chytře prostřihává paralelní dějovou linkou, v níž se pátrá po pachateli únosů a vražd malých dívek. Oba zprvu nesouvisející případy se v pravou chvíli protnou a vše je podřízeno tomu, aby čtenář napětím ani nedýchal a aby se, pokud možno, příliš nepozastavoval nad občasnými nedotaženostmi a autorskou svévolí.

Není pochyb o tom, že Skariton je slušný řemeslník, má načteno mnohé z žánrových klasik, kterým by se – nejspíš – rád vyrovnal. Na druhé straně se ale občas až příliš spoléhá na co nejjednodušší a nejefektnější řešení, v nichž nemá hlavní slovo vnitřní logika příběhu, ale spíše náhoda.

Je třeba dostat hlavního hrdinu ze situace, v níž mu jde o život? Není problém, prostě se tu z ničeho nic zjeví osoba, která mu zachrání život. Je třeba vyluštit hádanku, s níž dosud nikdo nemohl ani hnout? Vypomůže prostá intuice.

Séance Infernale se čte velmi dobře. Při bližším zkoumání se ale nelze zbavit dojmu, že jde jen o trochu mechanicky sestavenou skládačku s postavami, jejichž účelem je pouze provést předem dané úkoly a být v pravou chvíli na správném místě.

To vše se ale dá přičíst na vrub toho, že jde o román debutanta. O tom, že se od Skaritona v dalších jeho knihách lze dočkat propracovanějších a zanícenějších příběhů, svědčí hlavně zdrcující a emotivní finále, které doznívá na patře ještě notnou chvíli po dočtení.

Jonathan Skariton: Séance Infernale

Host, překlad Petr Štádler, 344 stran, 329 Kč

Celkové hodnocení: 70 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám