Hlavní obsah

Brno se strojí do jazzového hávu. Velký svátek funku a groovu je za dveřmi

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jazzový svátek roku je v Brně doslova za dveřmi. Nestává se příliš často, aby do města pod Špilberkem zavítala funky legenda, která se může pyšnit šesti cenami Grammy. Al McKay´s Earth, Wind & Fire Experience zahájí festival Jazz Groove Brno, který startuje 2. října v Boby centru.

Foto: Jazz Groove Brno

Al McKay´s Earth, Wind & Fire Experience

Článek

Kromě energického groovu zazní i ty nejslavnější hity In the Stone, Let’s Groove a September, který si zamilovali i díky filmu Nedotknutelní fanoušci po celém světě.

Stejně jako roky předtím se i letos stane rezidentním klubem festivalu pro menší produkce Metro Music bar. A právě v tomto klubu bude dezertem po zahajovacím večeru jedinečný koncert, který pro očekávaný zájem proběhne dvakrát po sobě.

Předvede se na něm B-Side band v čele s bandleadrem Josefem Buchtou, který zahraje společně s Vojtěchem Dykem, Ondřejem Rumlem a Ondřejem G. Brzobohatým. Svým složením se jedná se o unikátní koncert, který se nemusí dlouho opakovat. O dva týdny později se představí česko-slovenští Carpet Cabinet, kteří po svém nedávno vydaném debutu zažívají aktuálně vzestup a úspěch u nás i na Slovensku.

Foto: Tino Kratochvíl

B-Side Band je početné těleso.

Následovat budou The Yellowjackets ze Spojených států. Jazz fusion kvarteto, které má na kontě dvě ceny Grammy. Konec měsíce října bude patřit švédské formaci Dirty Loops. Trio, které nasbíralo na YouTube milióny shlédnutí, uchvátilo svět svojí podmanivou kombinací technologie, „sofistikovaného“ jazzu a chytlavého popu. Jednání k jejich prvnímu vystoupení v ČR trvala podle organizátorů celé tři roky.

Pro větší a zahraniční projekty se Groove Brno přestěhuje do brněnského SONO centra, kde 6. října zahájí sérii koncertů dva významné big bandy. Ondřej Havelka a jeho Melody Makers se utkají v „battlu“ se slovenskou big bandovou legendou Bratislava Hot Serenaders. Jedná se o první koncert tohoto formátu v Brně. Potřetí pro velký úspěch se do Brna vrátí francouzští Electro Deluxe, kteří teď vystoupí ve větším prostoru, neboť fanouškům byl před dvěma lety klubový prostor Metro Music Baru malý.

Pocta Radimu Hladíkovi

Závěrečný koncert, kterým se festival pátého prosince v Sono pro letošní rok ukončí, bude věnovaný tvorbě Blue Effect a zejména geniálnímu muzikantovi a kytaristovi Radimu Hladíkovi. Obrovský ansámbl budou tvořit členové B-Side bandu, Brněnské Filharmonie a Czech Ensemble Baroque choir. Hlavním hostem bude dlouholetý člen kapely Blue Effect Honza Křížek a také Roman Dragoun.

Koncert je ve vlastní produkci festivalu a navazuje na úspěšný projekt z minulého roku, kdy festival představil spojení Romana Dragouna s podobně objemným ansámblem a do posledního místa vyprodal SONO centrum.

Reklama

Výběr článků

Načítám