Hlavní obsah

Mladé tváře i ostřílení bardi ve filmech na téma drog

Právo, Věra Míšková

Do sedmadvaceti kinosálů torontského filmového festivalu míří prakticky nepřetržitě davy lidí, aby zhlédly alespoň zlomek z téměř pěti set snímků, které největší severoamerická přehlídka nabízí.

Foto: ČTK/AP

Timothée Chalamet hraje hlavní roli ve snímku Beautiful Boy.

Článek

A nabízí i pohled na zástupy světových, zejména amerických filmových hvězd, které to sem nemají daleko a nežádá se po nich o mnoho víc, než projít po červeném koberci do některého z premiérových kin, pozdravit fanoušky a zúčastnit se promítání.

Tak se už o víkendu davy, jež se tísní u zábran na hlavní festivalové King Street, kde je přerušena tramvajová i automobilová doprava, dočkaly úsměvů stálic Julianne Mooreové, Johna Turturra, Natalie Portmanové, Judeho Lawa, Ryana Goslinga, Julie Robertsové či Moniky Bellucciové a také mladých hvězd Elle Fanningové nebo Timothéeho Chalameta.

Tento po žebříčku popularity i hereckých schopností rychle stoupající štíhlý dvaadvacetiletý newyorský krasavec po filmech Interstellar, Lady Bird a zejména Dej mi své jméno okouzlil publikum v Torontu ve filmu s příznačným i dvojznačným názvem Beautiful Boy.

Může se to stát i vám

Americký snímek nejen na téma drogové závislosti natočil belgický režisér Felix Van Groeningen (na karlovarském festivalu jsme viděli jeho filmy Psanci osudu a Přerušený kruh, nominovaný na Oscara na nejlepší neanglicky mluvený film).

Příběh mladíka, který propadne drogám, má základ ve skutečnosti a mohlo by ho uvádět  motto „může se to stát i vám.“ Nick je totiž velmi dobře vychovaný inteligentní student, který má výborný vztah se svým otcem. Přesto se mu během studií zalíbí ve světě pervitinu, který mu zpočátku zvyšuje pocit sebedůvěry a euforie. Jak je to ale dál, ví snad každý...

Na filmu, který je postaven na hereckých výkonech Chalameta a výborného Steva Carella (Já, padouch 3, Souboj pohlaví, Café society) v roli jeho otce, je pozoruhodný právě jejich vzájemný vztah. Van Groeningen o něm vypráví především z otcova pohledu s mnoha vzpomínkami na společné zážitky, vzájemnou důvěru a lásku. Nesmírná starost a zoufalá  snaha synovi pomoci je pak mnohem působivější než by byly sebedrastičtější záběry na devastovaného narkomana.

Další film, opět na téma drog a vztahu otec - syn, je White Boy Rick. Jde však o úplně jiný příběh, rovněž natočený podle skutečnosti. Příběhu teenagera Richarda Wershe Jr., který se stal tajným informátorem FBI z prostředí drogových gangů, kam se infiltroval, a nakonec skončil ve vězení, opět dominují herecké výkony.

Foto: ČTK/AP

Tvůrci filmu White Boy Rick. Zleva herecMatthew McConaughey, režisér Yann Demange, herečka Bel Powleyová a její kolega Jonathan Majors.

Utrápeného otce, který v nelítostném a nevábném Detroitu 80. let minulého století vychovává sám dvě problémové děti, hraje jako vždy výborný Matthew McConaughey. V roli jeho syna mu až překvapivě suverénně stačí debutant Richie Merritt.

Čeští diváci se tom přesvědčí od 21. února příštího roku, kdy film uvede do kin distribuční společnost Falcon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám