Hlavní obsah

EU donutí Netflix či Amazon vysílat víc evropské tvorby

Novinky, Stanislav Dvořák

EU bude více regulovat internetové televize včetně Netflixu, Amazonu a dalších. Nejméně třicet procent jejich obsahu bude muset v budoucnu pocházet z místních zdrojů, uvedl server Variety.

Foto: Profimedia.cz

Ocení diváci víc evropské tvorby?

Článek

Roberto Viola z Evropské komise sdělil serveru, že nová pravidla budou definitivně schválena v prosinci a nečeká žádné velké spory.

“Potřebujeme ještě finální hlasování, ale to je pouhá formalita,” řekl Viola.

Netflix či Amazon budou muset evropské seriály a filmy přímo financovat nebo je zakoupit, případně mohou odvádět zvláštní příplatek, který se připojí k účtům za předplatné, do filmových fondů jednotlivých zemí, což už se děje například v Německu. Netflix se to pokusil soudně napadnout, ale podle serveru Variety neuspěl.

Můžeme chtít i 40 % 

Konkrétně pro Netflix to ale podle Violy nemá valný význam, protože už teď se blíží 30 procentům evropského obsahu. Nové nařízení má hlavně nutit tyto firmy, aby víc investovaly v Evropě. V říjnu prý EU zveřejní statistiku, kolik evropských děl internetové televize vysílají.

Evropské státy teď budou mít 20 měsíců na to, aby pravidla zavedly, a podle uvážení mohou požadovat ještě víc lokálních filmů a seriálů – třeba i 40 %.

Jiný problém se týká toho, že internetové firmy platí velmi málo autorům, nejen filmařům, ale hlavně hudebníkům. Po letech sporů se je tak Evropská unie chystá donutit, aby důstojné částky posílaly přímo umělcům.

Reklama

Výběr článků

Načítám