Hlavní obsah

Zemřel Josif Kobzon, sovětský „Sinatra” a přítel Putina

Ve věku 80 let zemřel ruský zpěvák a politik Josif Kobzon, jedna z největších hvězd Sovětského svazu a známý stoupenec prezidenta Vladimira Putina. Ruským médiím to oznámila rodina zpěváka. Kobzonovi, který si svým znělým barytonem za komunistického režimu vysloužil přezdívku Frank Sinatra, v roce 2005 diagnostikovali rakovinu.

Foto: Profimedia.cz

Josif Kobzon

Článek

V polovině července byl zpěvák v Moskvě hospitalizován a podstoupil chemoterapii. Podle informací médií se Kobzon nacházel v nemocnici v těžkém stavu. Rozhlasová stanice Echo Moskvy uvedla, že zpěvák byl posledních několik dní uvázán na lůžko a k infúzím.

Svou pěveckou kariéru zahájil Kobzon, rodák z východoukrajinského města Časiv Jar, ještě během vojenské služby a ve svém repertoáru měl více než 3000 písní. Pod přezdívkami hlas jedné éry či klasik sovětské estrády byl známý především svými patriotickými texty. Před lety vystoupil společně s ruským armádním souborem Alexandrovců i v České republice.

Podporoval separatisty na Ukrajině

Ačkoliv v dobách sovětské éry patřil Kobzon mezi největší hvězdy jeviště, po rozpadu SSSR se z něj stala kontroverzní postava nejen ruské hudební, ale i politické scény. V druhé polovině 90. let totiž zpěvák usedl do lavic ruského parlamentu a později se stal jedním z velkých podporovatelů prezidenta Vladimira Putina. Od něj mimo jiné získal zlatou medaili Hrdiny práce.

Přízeň k ruskému vůdci a jeho zahraniční politice vynesla Kobzonovo jméno hned na několik sankčních listin. Kvůli podezřelým kontaktům mu zákaz vstupu do USA opakovaně vyslovily americké úřady a nežádoucí osobou se stal po ruské anexi Krymu i na Ukrajině. Kvůli podpoře proruských separatistů na východě Ukrajiny mu pak vstup na své území zakázala Evropská unie.

V Rusku se kromě své pěvecké kariéry zapsal do dějin i tím, že se v roce 2002 účastnil vyjednávání s čečenskými teroristy, kteří několik dní drželi rukojmí v moskevském divadle. Sám Kobzon podle ruských médií vyvedl z divadla několik lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám