Hlavní obsah

GLOSA: Oscar pokračuje v sebevraždě s novou cenou za popularitu

Novinky, Stanislav Dvořák

Americkou cenu Oscar média dlouhodobě označovala za nejprestižnější filmovou trofej světa. V posledních letech ale v Hollywoodu provádějí takové vylomeniny, že se svět nestačí divit. A další lahůdkou je plán na zavedení Oscara za „vynikající výkon v populárním filmu“.

Foto: Profimedia.cz

Smyslem filmových cen není a nikdy nebylo oceňovat někoho, kdo momentálně prodal hodně lístků.

Článek

V roce 2016 zahájil Hollywood kontroverzní obměnu akademie podle rasového a genderového klíče. Už tehdy kritici upozorňovali, že nominace jsou podivné a zvyšuje se tím počet béčkových umělců v akademii, ale se strážci korektnosti nic nepohnulo. Navíc se kolem prohnalo tornádo MeToo a začalo vyhazovat a dokonce vymazávat lidi z filmů - samozřejmě bez soudu.

Přes to všechno ještě část veřejnosti a novinářů chtěla věřit, že na Oscarech skupina lidí, kteří se celý život věnují filmu, svědomitě oceňuje nejlepší umělecké výkony. Pak ovšem přišla geniální myšlenka udělovat novou cenu - „populárnímu filmu“. Přesná kritéria prý moudrá akademie ještě zveřejní.

Smyslem filmových cen ale není a nikdy nebylo oceňovat někoho, kdo momentálně prodal hodně lístků. Akademie existují proto, aby lidé, kteří se filmem dlouhodobě zabývají, upozornili na vynikající umělecké dílo bez ohledu na tržby. Člověk si pak doporučení může, nebo nemusí přečíst.

Pokud se budou rozdávat Oscary podle popularity, tak stačí zavolat účetnímu a zeptat se, kdo letos nejvíc prodával. Akademie o tom nemůže hlasovat, takže se rovnou může rozpustit. Akademie, která předává ceny podle popularity, je zbytečná.

Reklama

Výběr článků

Načítám