Hlavní obsah

RECENZE: Probudím se na Šibuji. Polapená Japonskem

Právo, Jindřich Göth

Debutující česká spisovatelka Anna Cima se ve své prvotině Probudím se na Šibuji skvěle vypsala z fascinace Japonskem a tamní kulturou.

Foto: Paseka

Obal knižní novinky

Článek

Sedmnáctiletá Jana je intelektuálka tělem i duší. Díky svému otci je vycepovaná literární klasikou a nadto se zamilovala do Japonska. Studium japanologie je tedy v jejím případě logická a jediná možná volba.

U přijímacích zkoušek uspěje, zjistí, že její zamilování se do japonského herce Toširó Mifuneho, dlouholetého spolupracovníka režiséra Akiry Kurosawy, není ničím v porovnání s některými jejími spolužáky, kteří se v podstatě převtělili do postav japonských animovaných seriálů a komiksů.

A hlavně se seznámí s na první pohled velmi výstředním a protivným Viktorem Klímou, s nímž začne pátrat po osudu zapomenutého japonského spisovatele. Probudím se na Šibuji je svěžím a bohatým jazykem napsaný mnohovrstevnatý román, který se dá interpretovat několika způsoby.

Lze jej číst jako milostný příběh, funguje jako napínavý mysteriózní thriller, jako úvaha o tom, co znamená plně se oddat svému snu, a v dalším plánu se díky němu nenásilnou a lehce stravitelnou formou dozvíte leccos o japonské literatuře a také tamním způsobu života.

Japanoložka Anna Cima se ve všech těchto rovinách pohybuje se suverenitou zkušené spisovatelky. Používá hovorový jazyk, nikoliv ale triviální. Každé slovo, každá věta i myšlenka jsou součástí pečlivě promyšleného celku, který ale zároveň působí lehce a samozřejmě. Jako haiku, které na zdánlivě omezeném prostoru několika vhodně zvolenými slovy dokáže sdělit leccos zásadního o životě.

Autorka se chvályhodně vyhýbá trivializování a zjednodušování japonské kultury, kterou v očích ne zcela informovaných Evropanů symbolizují komiksy, Jakuza a pouliční automaty na použité dámské spodní prádlo. Jde opravdu do hloubky, aniž se nějak okázale předvádí. Prokazuje hlubokou erudici, zároveň je zcela srozumitelná, čtivá a vtipná.

Na poli české literatury se rozhodně jedná o objev, který bude záhodno do budoucna pečlivě sledovat.

Anna Cima: Probudím se na Šibuji

Paseka, 320 stran, 241 Kč

Celkové hodnocení 90 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám