Hlavní obsah

Slovensko vysílá na Oscary film Tlumočník s Jiřím Menzelem

Novinky, Stanislav Dvořák

Slovenská filmová a televizní akademie vybrala film režiséra Martina Šulíka Tlumočník s Jiřím Menzelem a Peterem Simonischekem, aby bojoval o nominaci na Oscara.

Foto: Bioscop

Z filmu Tlumočník

Článek

Slovenská filmová a televizní akademie může film jen doporučit. Jednotlivé země o nominacích na Oscara nerozhodují, to dělá až poté americká akademie.

„Myslím, že Tlumočník je film, který může mimořádně zaujmout tu část amerického publika, která má ráda náročnější filmy. Budeme napjatě očekávat vyhlášení předvýběru devíti aspirantů na nominace, které americká akademie ohlásí v listopadu a již zařazení sem bychom považovali za velký úspěch,“ řekl producent filmu Rudolf Biermann.

Film Tlumočník byl natočen v slovensko-česko-rakouské koprodukci a měl světovou premiéru na prestižním filmovém festivalu Berlinale 2017, kde byl uveden v hlavním programu, sekci Berlinale Special.

Poměrně originální a těžko zařaditelný příběh se vyvinul v holocaust-road-movie s prvky komedie. Počáteční srandičky, kdy mladé ženy žertují cestou se dvěma starci spíš ze soucitu, přecházejí ve velice autentické líčení Slovenska 40. let. Ze scén, kde starci vzpomínají, doslova mrazí.

Foto: Bioscop

Tlumočník

Režisér Martin Šulík bolestivě otevírá známý problém, totiž že někteří lidé na Slovensku se za svůj nešťastný „štát“ nestydí. A za všechno, co se tam dělo, nemohli jen Němci.

Tlumočník získal Cenu filmových kritiků za nejlepší hraný film na Festivalu židovských filmů v San Francisku, který je největší přehlídkou filmů s židovskou tématikou v USA s mezinárodní účastí. Slovensko bude Tlumočník reprezentovat rovněž v soutěži o Evropské filmové ceny.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám