Hlavní obsah

Respect nabídne velké hvězdy world music v čele s Dudu Tassou

– Praha

Festival etnické huby Respect, který se koná tento víkend na Bruselské louce v areálu holešovického Výstaviště, nabízí opět pohled na scénu world music. I když hlavním lákadlem je tanečně laděný Islam Chipsy a EEK Izraelec Dudu Tassa, i letos nabízí festival klenoty pro skutečné fajnšmekry.

Foto: Rachot /T. Shahar

Dudu Tassa

Článek

Jako první vystoupí v sobotu před půl třetí fenomenální íránský zpěvák Ali Reza Ghorbani, který čerpá z klasické perské hudby. Doprovodí ho hráči na loutnu tar a housle kemenče. Hned po něm se představí Barmer Boys z indického Rádžastánu. Tamní hudba se liší od jiných indických stylů, protože byla více pod íránským vlivem a pronikal do ní silněji folklór. Nedominují jí rágy, protože oblast je převážně muslimská. Barmer Boys, kteří patří ke klanům rodinných kapel, zaujali žhavým albovým debutem At Home. Doprovod sice vytváří indické harmonium, ale velký prostor mají brumle a další lidové nástroje, zejména perkuse, které hudbě dodávají na drajvu.

Večer bude patřit pódium crossoverovým projektům, jako jsou spojení haitské skupiny Chouk Bwa s elektronickým duem Angstromers nebo projekt izraelského rockového kytaristy a zpěváka Dudu Tassy, jenž spolupracoval s Jonnym Greenwoodem z Radiohead. Se skupinou Kuwaitis se přihlásil k odkazu svého strýce a děda Saliha a Daúda, kteří hráli na dvoře iráckého krále Faisala . Nyní zpívá v arabštině.

Foto: Rachot

Orlando Julius

V neděli pak vystoupí konžští Bakolo Music International, kteří patřili v šedesátých letech k předním představitelům konžské rumby, spojující kubánskou hudbu s místními tradicemi. Jejich kořeny sahají do koloniální éry, první složení se dalo dohromady na konci čtyřicátých let. Soubor vedený Nzofu Buelem doprovázel slavného zpěváka Antoina Wanda Kolosoye, který zemřel v roce 2008. Skupina však dála vystupuje a loni vydala novou desku.

Spojení africké hudby s elektronikou nabídne izraelský soubor Yossi Fine & Ben Aylon. Festival zakončí nigerijský zpěvák a saxofonista Orlando Julius za doprovodu britského souboru The Heliocentrics, jenž se pohybuje na hranic hip hopu, funku a jazzu. Zpívala a nahrávala s ním i Slovenka Barbora Pátková

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám