Hlavní obsah

Sérii inspirovanou Pánem prstenů natočí Amazon

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amazon se dohodl s dědici J.R.R. Tolkiena na seriálu, který vychází z jeho románové trilogie, ale nemá stejný děj. Scenáristé budou muset vymyslet jiné rozsáhlé dějové linie a u příznivců Tolkiena to nevyvolává jen kladné ohlasy. Zvědavost se mísí s pocitem „svatokrádeže“.

Foto: New Line Production

Ian McKellen v roli Gandalfa v tolkienovské trilogii

Článek

Amazon uzavřel partnerství se Simonem Tolkienem, vnukem spisovatele, který bude moci mluvit do toho, jak má seriál vypadat.

Režisér tolkienovských filmů Peter Jackson řekl, že nemá s projektem nic společného, snad kromě toho, že Amazon také plánuje natáčení na Novém Zélandu. Server Deadline ale tvrdí, že se nějak zapojí, jen už nebude režisérem ani producentem.

Podle ředitelky studií Amazon Jennifer Salkeové je brzy na spekulace, o čem seriál bude. Poskytla jen neurčité sdělení, že se pohybuje mezi adaptací románu a úplně novým dílem.

„Není to remake filmů a není to ani úplně nové,“ řekla.

Odkaz žije

Tým scenáristů se teprve dává dohromady. Obvykle se podobné seriály dělají tak, že se děj odehrává před originálním dílem, nebo po něm. Oblíbená je taky metoda, kdy vytáhnou jednu starou postavu a kolem ní vybudují jiný příběh (například o tom, co dělal Aragorn, když mu bylo deset, apod.).

Zájem o Tolkiena podle všeho vydrží ještě dlouho. Nedávno vyšla v Anglii zapomenutá kniha Beren and Lúthien, kterou Tolkien napsal, když se vrátil z bitvy na Sommě během první světové války. Text připravil k vydání jeho syn Christopher Tolkien. Jedná se o ranou verzi textu, který se později stal částí Silmarillionu.

Knihu doprovázejí ilustrace Alana Leea, který se podílel na vizuální stránce filmového Pána prstenů.

Koncem srpna vyjde (v angličtině) Pád Gondolinu, jenž se odehrává ve stejném fiktivním světě jako Pán prstenů a autor ho napsal ještě před dokončením Hobita a Pána prstenů. Vypráví o elfském městě, které vyplení temný Morgoth.

Reklama

Výběr článků

Načítám