Hlavní obsah

Znovuzrození novináře Marka Kafky

Právo, František Cinger

Novinář a spisovatel Jan Šebelka se po Románu pro Quida, popisujícím osudy studenta a pak učitele Marka Kafky v časech normalizace, ke své oblíbené postavě vrátil. Čtenář v nové próze Kafku zastihne jako znechuceného novináře, ztrativšího polistopadové ideály uprostřed manipulujícího mediálního světa.

Foto: Jan Šebelka

Obal knižní novinky

Článek

Název Ctihodní řezníci (vydal J. Šebelka a Kruh autorů Liberecka, 274 strany, 262 Kč) je symbolický a reálný zároveň. Označuje zavražděného obchodníka s masem Jana Cibulku, o němž chce právě od Marka Kafky jeho vdova napsat knihu, jak to všechno s ním vlastně bylo. A potom označuje vrahy a poté „ctihodné“ občany Kristiánova Karla Nošice a Karla Grygara neboli Nosála a Géčka, jak o nich mluví jejich dávní kumpáni.

Podobně jako v Románu pro Quida nebylo těžké identifikovat Město jako Ústí nad Labem, Kristiánov jako Liberec. Kromě Španělska a Chorvatska, kam Kafku zavede jeho pátrání, se vše odehrává na severu Čech.

Šebelka nezapře svou vášeň dívat se na život konkrétních postav ve společensko-politických souvislostech. Vrací se do divokých devadesátých let, kdy i v Kristiánově vznikala novodobá česká buržoazie, převážně z lidí, kteří měli volné peníze. Podle toho také vypadalo jejich podnikání a k tomu všemu potřebovali nejen politickou, ale i policejní a soudní ochranu. S touto mafií, jejíž vazby vydržely dodneška, se autorův hrdina potýká.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám