Hlavní obsah

V Praze vystoupí praotec ambientu a meditativní hudby Laraaji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Laraaji, který vystoupí 6. června v Paláci Akropolis, patří k jedněm z prvních představitelů ambientní hudby. Jeho dlouhé monotónní skladby na citeru a dulcimer (hraní paličkami) se objevily na třetím albu v řadě Ambient Day Of Radinace, kterou připravoval Brian Eno.

Foto: Palác Akropolis

Laraaji

Článek

Laraaji (vlastním jménem Edward Larry Gordon) studoval hru na housle a piano i kompozici. Když se v 70. letech přiklonil k východnímu mysticismu, začal vytvářet dlouhé monotónní kompozice, které si oblíbili jogíni. To už začal využívat citeru a autoharfu i elektroniku. V té době se také věnoval buskingu. Když ho slyšel hrát na ulici Eno, pozval ho, aby natočil desku Day Of Radiance, která je dosud nejúspěšnějším Laraajiho albem.

I když Laraaji patřil k průkopníkům ambientu, spojován je především s meditativní new age, jakou přinášelo album Om Nama Shivaya nebo I Am Healing. V této oblasti patřil k nejzajímavějším tvůrcům, jejichž hudba měla skutečnou hloubku i kvality, což dokládá i album s Billem Laswellem Divination.

I když je rozsáhlá diskografie nevyrovnaná, protože Laraaji trpí nadprodukcí, natáčel běžně několik desek ročně, ve svém žánru patří k nejoriginálnějším tvůrcům, protože plochy vytvářel s pomocí nástrojů, které k tomu nejsou obvykle určeny, jako jsou autoharfa nebo prstové piano.

Laraaji se před čtyřmi lety v Praze už představil s psychedelikem Sun Arawem. I když jsou vystoupení s dalšími osobnostmi a kapelami jako Deerhunter přístupnější, právě v sólových vystoupeních je nejčitelnější jeho originální přístup.

V Akropolis se před ním představí Řek Hior Chronik, který má blízko k minimalismu. Často spolupracuje i s dalšími hudebníky, jako jsou třeba Mikael Delta nebo Arovane. Na scéně ho doprovodí na klavír a housle dívčí duo Hana & Dobrawa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám