Hlavní obsah

Filmové premiéry: Planeta Česko, Dej mi své jméno či Švéd v žigulíku

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásu na dosah ruky ukazuje dokument Planeta Česko. Pod italským sluncem se odehrává romantický film Dej mi své jméno. Nic jako dřív už nebude pro hrdiny stejnojmenného českého dokumentu. Další dokument, příběh o plánech a absurditě, je Švéd v Žigulíku. Děti se mohou těšit na animovaný snímek Králíček Petr. Máří Magdaléna je portrét jedné z nejosudovějších žen v dějinách lidstva. No Manifesto je film o kapele Manic Street Preachers. A ještě jeden dokument - Archa světel a stínů.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Filmové premiéry

Článek

Planeta Česko

Upoutávka na film Planeta ČeskoVideo: Aerofilms

První celovečerní film o české přírodě ukazuje díky nejmodernějším technologiím fascinující dobrodružství zvířat a rostlin žijících kolem nás zcela zblízka. Tetřeva tokajícího za úsvitu, ledňáčka prorážejícího při lovu střemhlav vodní hladinu, užovky v dramatickém zápase s rybí kořistí a mnohé další.

Planeta Česko, Česko 2018, dokument, 81 min., režie: Marián Polák.

Dej mi své jméno

Upoutávka na film Dej mi své jménoVideo: Falcon

Když si rodiče sedmnáctiletého Elieho pozvou do své italské vily na léto hosta, jejich syn z toho není nadšený. Zpočátku se zdá, že toho s pohledným americkým studentem Oliverem nemají mnoho společného. Když však spolu začnou trávit více času, začne mezi nimi vznikat něco mnohem hlubšího, než je přátelství...

Dej mi své jméno, USA / Itálie / Francie / Brazílie 2017, romantické drama, 132 min. režie: Luca Guadagnino, hrají: Timothée Chalamet, Armie Hammer, Michael Stuhlbarg a další.

Nic jako dřív

Upoutávka na film Nic jako dřív Video: AČFK

Film o životech obyčejných teenagerů v českém pohraničním maloměstě. Teo, Renata, Anička a Nikola chodí do stejné školy a film je zastihuje v situacích, kdy jejich středoškolskou bezstarostnost pomalu střídá úzkost z blížícího se vykročení do světa dospělých. Každý sám čelí důležité životní výzvě.

Nic jako dřív, Česko 2017, dokument, 92 min., režie: Lukáš Kokeš, Klára Tasovská.

Švéd v žigulíku

Upoutávka na film Švéd v žigulíku Video: Pilot Film

Švédský krizový manažer má v upadající ruské továrně Lada v Toljatti, která vyrábí kdysi slavné žigulíky, předvést zázrak kapitalistického obchodního modelu. Bo Inge Andersson, bývalý voják, který už jednu ruskou automobilku vzkřísil, sem přichází s cílem stát se prvním cizincem, který společnost dovede k zisku. A nikdo se mu neodváží vzdorovat. Zatím...

Švéd v žigulíku, Česko 2017, dokument, 64 min., režie: Petr Horký

Králíček Petr

Upoutávka na film Králíček PetrVideo: Falcon

Rebelský králíček Petr žije veselý bezstarostný život spolu s ostatními zvířátky na farmě. Nový majitel statku se však o svůj životní prostor dělit nemíní – a už vůbec ne se zvířaty. A tak začíná bizarní válka o teritorium – mezi ním a obyvateli zahrady.

Králíček Petr, USA 2018, animovaný, 95 min., režie: Will Gluck

Máří Magdaléna

Upoutávka na film Máří Magdaléna Video: CinemArt

Biblický příběh líčí osud mladé ženy Máří, kterou natolik svazují každodenní rituály a dosavadní způsob života, že zavrhne svou rodinu a přidá se k novému společenskému proudu, který vede charismatický Ježíš Nazaretský. Brzy se stane srdcem tohoto hnutí a po Ježíšově boku se vydává na cestu, která vede k osudovým událostem.

Máří Magdaléna, Velká Británie / USA / Austrálie 2018, drama, 120 min., režie: Garth Davis, hrají: Rooney Mara, Joaquin Phoenix, Chiwetel Ejiofor, Tahar Rahim a další.

No Manifesto: Manic Street Preachers

Upoutávka na film No Manifesto: Film o Manic Street Preachers Video: Beverly Matous Distribution

V roce 1991 se na britské hudební scéně objevila kapela Manic Street Preachers. Prohlásili, že vydají jednu desku, prodají 16 milionů kusů a pak se rozpadnou. O čtvrtstoletí, mnoho desek plných hitů a jednoho záhadně zmizelého člena kapely později, jsou stále tady a tento film vypráví jejich příběh.

No Manifesto: Manic Street Preachers, USA 2015, dokument, 116 min., režie: Elizabeth Marcusová, hrají: James Dean Bradfield a další.

Archa světel a stínů

Upoutávka na film Archa světel a stínů Video: Art Francesco

Celovečerní debut Jana Svatoše, jemuž předcházelo téměř 10 let příprav, rešerší a pátrání ve filmových archivech, včetně knihovny Kongresu ve Washingtonu. Film poprvé prezentuje unikátní archivní záběry z Afriky pořízené ve 20. – 30. letech minulého století a zároveň odkrývá zapomenutý příběh filmových průkopníků, manželů Martina a Osy Johnsonových.

Archa světel a stínů, Česko 2018, dokument, 90 min., režie: Jan Svatoš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám