Hlavní obsah

Hosté Febiofestu uvedli nejen novinky

Právo, míš

Jedním z hlavních hostů víkendového Febiofestu byl britský herec Mark Gatiss, známý ze seriálů Hra o trůny či Hercule Poirot. Na festivalu představil osmidílný seriál Queers a drama Proti zákonu věnované padesátému výročí dekriminalizace homosexuality v Anglii a Walesu.

Foto: ČTK/ZUMA/Ray Tang

Britský herec Mark Gatiss.

Článek

Setkal se s publikem i novináři, v sobotu besedoval se studenty na pražské FAMU. „Je to vůbec poprvé, co se Queers promítá na velkém plátně, takže jde vlastně o světovou premiéru,“ řekl v zaplněném sále. Na tiskové konferenci odpovídal i na otázky k seriálu Sherlock, v němž hraje jednu z hlavních rolí.

Kristiána za přínos českému filmu dostala na čtvrtečním zahajovacím večeru kromě Charlese Aznavoura také Daniela Kolářová, která na setkání s novináři přiznala, že se navzdory ocenění za filmovou práci stále považuje spíše za divadelní než filmovou herečku.

„Po studiu na DAMU jsem dostala angažmá v pražském Divadle na Vinohradech a s Jaromírem Hanzlíkem nás začali obsazovat do filmů i televize. A tak se mé herectví rozšířilo o další techniky, protože hrát divadlo je jiné než účinkovat před kamerou či dokonce v rozhlase,“ řekla Kolářová, která na festivalu uvedla film Jana Svěráka Obecná škola, ve kterém hraje roli učitelky, kterou její žáci přivedli do blázince.

Režisér Marián Polák představil dokument Planeta Česko, který vstoupí tento týden i do běžné distribuce. V rámci Culinary Cinema se hrál film Rasmuse Dinesena Michelinské hvězdy a vrcholem sobotního doprovodného programu byl koncert Karel Svoboda 80 ve Španělském sále Pražského hradu, kde zazněly nejen filmové melodie pocházející z pera známého skladatele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám