Hlavní obsah

Pohledy Vladimíra Poštulky a Alžběty Bublanové

Právo, František Cinger

Ze souborů povídkových knih stojí za pozornost ty od prozaika, gurmeta, textaře, zralého muže Vladimíra Poštulky a mladé dámy Alžběty Bublanové.

Foto: nakladatelství XYZ

Nová kniha Vladimíra Poštulky.

Článek

Poštulkova nová kniha Experiment s dívčím srdcem (XYZ, 166 stran, 199 Kč) je vlastně jeho celoživotním dílem. Podle úvodní povídky Cesarovo srdce o lásce italského krejčího k fotbalu je možné podle jmenovaných hráčů identifikovat její vznik do poloviny let šedesátých. Autor se v příbězích pohybuje po Ostravě, Praze i Paříži v dobách předlistopadových i současných a dává najevo, jak miluje paradoxy.

Libuje si v drobnokresbě při charakteristice svých postav. A využívá kouzlo obrazných přirovnání. Věty jako Fotbal bez diváků je jako krásná žena bez milence nebo Láska je svěřit se a věřit si čtenář zapamatuje.

Bublanová ve sbírce Odraz ode dna (Malvern, 136 stran, 220 Kč) jako by pokračovala v motivech novely V Tichu, kdy se dívka měnila v ženu toužící po úspěchu a změně, přitom utíkající před sebou. Takoví jsou i hrdinové úvodní části její novinky. Žijí spíš ve svých představách, trápí se všelijakými mindráky, neberou ohled na nikoho, ani na sebe.

V dalších oddílech se optika mění. Většinou jsou hrdinkami ženy osamělé, rozvedené matky, nebo manželky hledící kriticky na partnera i vlastní prožitý čas, rekapitulující, proč žít v páru i co vlastně člověku dodává radost.

Je to jemné předivo zkušeností a tužeb, kterým autorka svazuje postavy, často toužící, aby se čas zastavil, aby jim bylo zase pětadvacet a s tím mladým klukem si mohli opět sednout na víno a povídat si.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám