Hlavní obsah

Planeta Česko. Příroda jako fascinující dobrodružství

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do kin jde 22. března neobvyklý dokument Planeta Česko režiséra Mariána Poláka, který velkolepě natočil českou přírodu. Atraktivitou nezaostává za velkorozpočtovými zahraničními filmy.

Planeta Česko trailerVideo: Aerofilms

 
Článek

Díky nejmodernějším technologiím, hudbě a komentáři herce Kryštofa Hádka se snímek vyšvihl nad průměr českých dokumentů. Sleduje v detailech tetřevy tokající za úsvitu, sysly, s nimiž na louce laškují děti, ledňáčka prorážejícího při lovu střemhlav vodní hladinu, lososy putující z českých řek do moře a zpátky nebo užovky v dramatickém zápasu s rybí kořistí a další živočichy.

„Točil jsem už celou řadu filmů o přírodě na spoustě nádherných a vzdálených míst naší planety, a právě tehdy mi došlo, že vše je jen úhel pohledu,” řekl Marián Polák. „Po týdnech strávených v tropickém pralese jsem se zkrátka vždy začal strašně těšit na ty naše české kopečky a ,obyčejná' zvířata – připadalo mi to najednou nesmírně exotické.

Patnáct kamer

„Filmy o přírodě sleduji rád, konkrétně mám oblíbenou edici dokumentů BBC Earth. Planeta Česko je jim v podstatě dost podobná, ale takzvaně z naší kotliny, a to se mi na ní moc líbí. Je to film pro celou rodinu, který je zároveň i edukativní a může děti naučit pozitivnímu vztahu ke svému okolí, což považuji za výjimečné,” řekl herec Kryštof Hádek, který k Planetě Česko namluvil komentář.

Štáb v čele s režisérem najezdil desítky tisíc kilometrů autem, vlakem i na kole a použil celkem patnáct různých kamer a fotoaparátů.

Na filmu pracovaly i desítky odborníků – zoologů, biologů, ochránců přírody a dalších poradců, kteří přispěli například svými terénními znalostmi a vědomostmi o chování zvířat. Planeta Česko tak nabízí příběhy skutečných divokých zvířat, nikoli statické atlasové záběry.

Reklama

Výběr článků

Načítám