Hlavní obsah

Leoš Pohl: Staré české filmy lidi pořád baví

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční věrnost českých diváků domácí filmové tvorbě sice dostává v poslední době v kinech značné trhliny, ale obliba jen trochu starších i pamětnických filmů stále trvá. Svědčí o tom nejen ohlas na snímky, které v této době vysílá Česká televize (například na Instalatéra z Tuchlovic se minulou neděli dívalo přes 1,5 miliónu diváků), ale i zkušenosti provozovatele televizního kanálu CS Film Leoše Pohla, který poskytl Právu rozhovor.

Foto: Petr Horník, Právo

Leoš Pohl tvrdí, že stanice CS Film chystá další služby.

Článek

Kdy a proč vznikl CS Film, který nabízí výhradně české a slovenské filmy?

Služba placené televize, která v letech 2000 až 2005 zaznamenala nebývalý rozmach, sice už tehdy vysílala programy všeho druhu, ale domácí obsah v ní kupodivu stále chyběl.

Cítili jsme, že diváci začínají být zahraniční produkcí pomalu přesyceni, a proto jsme s kolegou Janem Jurkou zariskovali a v roce 2005 jsme založili Československou filmovou společnost. Ještě v témže roce uvedla na trh CS Film, program českých a slovenských filmů. Věřili jsme, že divákům se po starší československé filmové tvorbě, která se v placených i neplacených televizích objevovala jen zřídka, stýská. A také, jakkoli to možná zní nadneseně, jsme chtěli posilovat českou a slovenskou vzájemnost, národní hrdost a povědomí a ukázat, že se naše společná kinematografie nemá za co stydět.

Jak se toto vaše přesvědčení odrazilo na podobě CS Filmu?

Vysíláme jen a jen české a slovenské filmy nebo filmy, na nichž se čeští a slovenští tvůrci podíleli. A to šest denně, což je ze všech programů nejvíc. Nepřerušujeme je reklamou, nevybíráme je podle ideologických měřítek a necenzurujeme je. A někdy je doslova vytahujeme ze zapomnění. Nebránili jsme se a nebráníme se slovenštině. Vysílání pak doplňujeme o domácí dokumenty a portréty herců.

Ale nejsme a nebudeme pouhá retro televize, byť samozřejmě využíváme pozitivní emoce vzpomínek diváků na dobu, v níž před nedávnem žili. Máme i vlastní produkci, převážně dokumentárního charakteru, ale i hranou a zaměřenou na internetovou generaci. To je třeba chystaná Šéfová, která se původně objevila na YouTube.

A samozřejmě inovujeme. Nová vizuální podoba vychází ze stylizovaného, lehce nostalgického prostředí filmového studia a je v určitých okamžicích podtržena barevným zásahem. Takto pojatá grafika odkazuje na to, o co se programová nabídka CS Filmu opírá – domácí klasiku doplňovanou novými snímky.

Foto: Petr Horník, Právo

Co vlastně diváky nejvíc přitahuje?

Ve velké oblibě jsou, kromě filmové klasiky, sobotní filmy na přání a Dny s významnými osobnostmi českého filmu. Populární je i zpravodajství ze světa filmu, a to jak v deníkové podobě, tak v magazínové. A kupodivu si řada diváků oblíbila tvorbu ze soukromých archívů z oblasti nezávislého českého filmu a z internetové scény. Divácké zázemí je stabilní a sledovanost vyrovnaná jak z hlediska mužů a žen, tak i věku.

Máte pro letošek i nové plány?

Připravujeme doplňkové služby, které umožní přístup nejen k nejoblíbenějším starším českým filmům, ale i k nové české a slovenské tvorbě kdykoli a kdekoli i ve formátu HD. Zároveň chceme své služby nabídnout i těm zájemcům, ke kterým se žádný z operátorů placené televize nedostal, nebo si žádného nevybrali. A připravili jsme i menší kolekci nových filmů.

Vaše společnost provozuje i další televizní kanály…

TV Kinosvět je bezplatný program šířený nejen přes provozovatele placené televize, ale i volně a vzduchem, takže si ho může naladit téměř každá domácnost. Zaměřuje se na dokumenty s tematikou záhad, paranormálních jevů, krimi, vojenské historie, cestopisů a životního stylu. A velký prostor v něm samozřejmě dostávají domácí tvůrci a badatelé. Loni na podzim jsme pak odstartovali nový placený program zaměřený na válku a vojenství War TV. Nejde tam jen o války a bitvy, ale o celý svět vojenství jako takový včetně špionáže, terorismu, konspirací a možného nebezpečí z vesmíru. Chceme v něm postupně nabízet silnou českou a slovenskou stopu. A pro české diváky, kteří nemají placenou televizi, je tu videotéka Filmpopular.cz, která nabízí přes 2000 pořadů z našich programů kdykoli a kdekoli. Pro diváky na Slovensku spustíme tuto službu letos.

Reklama

Výběr článků

Načítám