Hlavní obsah

Zemřel autor písně Oh Happy Day Edwin Hawkins

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Ve věku 74 let zemřel ve svém domě poblíž San Franciska zpěvák Edwin Hawkins. Proslavil se především gospel songem Oh Happy Day. Sdělil to v úterý zpěvákův mluvčí Bill Carpenter na Facebooku. Hawkins podlehl rakovině slinivky.

Oh, Happy Day

 
Článek

Hawkins se narodil 19. srpna 1943 v Kalifornii a od dětství se věnoval zpěvu, především v kostelním sboru.

Hit Oh Happy Day nahrál koncem 60. let. Původně to byla stará kostelní píseň, kterou Hawkins přeměnil a v novém aranžmá spojil gospel se sekulární hudbou. A zrodil se šlágr.

„Moje matka měla starou knihu s chvalozpěvy a já jsem měl talent tyto písně nově aranžovat,“ popsal svého času Hawkins. Píseň odstartovala jeho dlouhotrvající kariéru. Do čela žebříčku amerických hitparád se píseň dostala hned v roce 1969. O rok později získal Hawkins první cenu Grammy, později získal další tři a na kontě má i 19 nominací.

Foto: Brad Barket, ČTK/AP

Edwin Hawkins na archivním snímku

„Nikdy jsem neplánoval dostat se do hudebního průmyslu. Úspěch nahrávky ale rozhodl o mém osudu,“ řekl Hawkins před časem pro New York Times

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám