Hlavní obsah

RECENZE: Škwor si jede své. Zlepšil se v detailech

Právo, Jaroslav Špulák

Před pohledem na nové album pražské rockové kapely Škwor je třeba připomenout dvě neoddiskutovatelné skutečnosti. Čtveřice, která je již mnoho let schopna na svých koncertech v celé republice plnit velké sály, oslavuje dvacet let existence. A nová deska Uzavřenej kruh je její desátá.

Foto: Supraphon – Lukáš Kadeřábek

Skupina Škwor letos slaví dvacet let.

Článek

Již v roce 2001 se na albu Vyhlašuju boj! začal rodit dnes snadno rozpoznatelný rukopis a sound kapely. Na dalších albech ho dotvořila a dospěla do stavu, kdy ve svých písních s jistotou prezentuje chytlavé kytarové riffy, nosné zvukové detaily, zpěvné refrény a texty, jejichž průvodním znakem je naštvaný pohled na svět. Ani jedno z toho není u této formace klišé, ty přívlastky definují její sound.

Na některých albech ho jen třeba trochu zjemnila, jindy si více pohrávala s elektronickými zvuky, nicméně základ zůstal. Připočíst k němu je třeba syrový zpěv Petra Hrdličky i schopnost natočit na desky stadiónově rozezpívané vokály.

Škwor byl patrně před nahráváním novinky nucen vyřešit drobné dilema. Musel se rozhodnout, jestli přistoupí k nějaké razantnější změně svého projevu, po které volali ti kritičtější fanoušci či publicisté, anebo si obhájí své jisté tak, jak to očekávají skalní příznivci.

Zvolil druhou možnost, a pokud něco změnil, pak především to, že zvuk na novém albu kapánek přitvrdil, dodal mu říznost. Neubral však z těch ingrediencí, které jej dělají tím, čím je.

Určitý posun nastal i v textech. Rukopis Petra Hrdličky se nevyvíjí názorově, pořád vidí ve světě, na který dohlédne, především negativní stránky, stále je nazývá pravými jmény, a když najde kus naděje, pak třeba jen v konstatování, že je třeba s nekompromisností stoupat ke hvězdám (v písni Dokola) či neztrácet hlavu (Omyly a pády).

Evidentně se ale zlepšila jeho práce se slovními obraty. Jak tak vycházejí nová alba Škworu a on na ně nakládá jeden text za druhým, více si hlídá, aby nepoužíval klišé a aby se příliš tematicky neopakoval (byť se to ne vždy daří). Díky tomu byl tentokrát schopen nalézt sofistikovanější obraty, a tak texty Starej voják, Omyly a pády, Za tmavejch nocí nebo Zlo mezi námi patří k těm lepším, které svým fanouškům poslal.

Kladem alba je také to, že je vyrovnané. Své silné zbraně kapela dostala do všech písniček, a tak – oproti minulým deskám – není jejich obecná přilnavost kolísavá. Kvalitní je zvuk nahrávky, souzvuk kytar a elektronických zvukových doplňků a za pozornost stojí i kytarové riffy, z nichž dýchá rocková tradice, přesto díky zvukovému ošetření znějí svěže.

Nad tím vším stojí naprosto typické písně kapely, která se poněkolikáté rozhodla dělat to, co umí nejlépe.

Škwor: Uzavřenej kruh

Supraphon, 42:37

Celkové hodnocení: 70 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám