Hlavní obsah

Zpěvačka Helena Zeťová: Miluju pomalé emotivní písně

Právo, Jaroslav Špulák

Bezmála deset let trvalo, než zpěvačka Helena Zeťová vydala novou nahrávku. V předvánočním čase se přihlásila videoklipem k písničce Save Me, kterou avizuje příchod svého v pořadí třetí sólového alba.

Foto: archív H. Zeťové

Helena Zeťová se po vydání desky vypraví na koncerty.

Článek

Vaše dosud poslední deska Crossing Bridges vyšla v březnu 2008. Proč jste tak dlouho nic nevydala?

Byla jsem akční, žila jsem naplno, vystupovala jsem, ale nevydávala jsem nové skladby. Rozhodla jsem se totiž žít v Řecku, kde jsem měla jiné priority. Věnovala jsem se tam přátelům a sobě samé. Navíc mi v posledních letech chyběla hudební invence. Nepatřím k lidem, kteří za každou cenu musí něco vydávat. Do České republiky jsem ale jezdila pracovat, skoro každý měsíc jsem měla vystoupení.

Pár pokusů nahrát novou desku sice proběhlo, ale nadšení mi zpravidla vydrželo jenom chvíli a potom odešlo. Jsem typ člověka, který když se do něčeho nutí, dopadá to špatně. A tak jsem od záměru dokončit album nakonec vždy ustoupila a čekala jsem na správný čas. Ten přišel loni.

Co se přihodilo?

Rozešla jsem se s přítelem. Uvědomila jsem si, že spolu žijeme jako bratr a sestra a chybí tomu partnerský drajv. Svoboda, které se mi tím rozchodem dostalo, byla správný impuls k tomu vrhnout se na nahrávání desky. Předcházel tomu i můj pocit, že mi Čechy začínají chybět. V té době jsem začala jezdit domů častěji.

Proč jste žila právě v Řecku?

Mám tam spoustu přátel i pár bývalých partnerů a všichni jsou pro mě rodina. Ta země mi přirostla k srdci a já v ní trávím spoustu volného času. V Řecku se bavím, v České republice pracuju.

Zpívala jste někdy v Řecku?

Nikdy. Maximálně jsem si někdy kolem druhé hodiny ráno zpívala v baru s kamarády u flašky šampaňského.

O čem je vaše nová písnička Save Me?

Je to taková zpověď a lze ji chápat všelijak. Americký textař Ian Kolesky ji pojal jako poděkování fanouškům, kteří mi zůstali, psali mi a chodí stále na má vystoupení, jež v České republice mám. Navíc je to balada, pro kterou bylo vydání před vánočními svátky ideální dobou.

V minulosti jste se ale baladami příliš neprezentovala.

Přitom jsem je vždycky chtěla zpívat. Miluju takové ty pomalé emotivní písně, které nazpívaly například Whitney Houstonová nebo Mariah Careyová. Protože jsem si o novém albu rozhodovala sama, je přesně takové, jaké jsem ho chtěla mít. Kromě balad na něm jsou samozřejmě i rychlejší skladby, ale celkově je to spíš klidný počin. Bude na něm i jedna coververze.

Autorem písně Save Me je Ondřej Brzobohatý. Spolupracoval s vámi i na dalších?

Ano, napsal jich pro mě několik. Všechny otextoval Ian Kolesky a budou na mém novém albu, jež vyjde deset let po tom předešlém. Budou na něm ale i dvě písničky, které jsem složila sama. Byla to má autorská premiéra. Vrátila jsem se také ke spolupráci s Danem Hádlem a přispělo i pár dalších autorů.

Foto: archív H. Zeťové

Kdy album vyjde?

Na konci února vyjde další singl, ke kterému natočíme videoklip, a hned poté přijde na řadu album. Taková je alespoň má představa. Máme před sebou ještě nějaké dodělávky, ale jinak je už hotové.

Budete pak koncertovat?

Rozhodně se nechci flákat. Nemám rodinu ani děti, takže nejsem ničím omezovaná. Mám naopak chuť zpívat, nacházím se v dobrém rozpoložení a žene mě to na pódia. V Čechách je spousta mladých muzikantů, kteří nemají do čeho píchnout, takže bych si z některých z nich chtěla složit kapelu, se kterou budu koncertovat.

Než ji ale dám do kupy, ráda bych absolvovala krátké klubové turné v jazzově-soulovém duchu s vynikajícími slovenskými muzikanty Martinem Valihorou, Jurajem Griglákem a Eugenem Vizvárym. Spolupracovali se mnou na albu a jsou to nejlepší hudebníci, které znám.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám