Hlavní obsah

Na Colours jede soulová bohyně Joss i africká ikona Oumou

Novinky, Stanislav Dvořák

Festival Colours of Ostrava (18. až 21. července) hlásí další silná jména letošního ročníku. Dorazí jedna z nejlepších soulových zpěvaček světa Joss Stoneová, africká hvězda world music Oumou Sangaré a další.

Foto: Arts Marketing

Joss Stoneová

Článek

Britská soulová zpěvačka patří už zhruba patnáct let mezi nejuznávanější hlasy na světové scéně, obdržela Brit Award i Grammy a několikrát na turné objela svět. Jednou vystupovala také v Praze, kde zanechala ten nejlepší dojem.

I když nedělá čistý classic soul, v zásadě vždy vycházela z motownského zvuku 60. let. Funk a soul má v krvi, je trochu Diana Rossová, trochu Marvin Gaye, uměřeně se nechá ovlivňovat i hip-hopem. Podle některých má našlápnuto stát se novodobou Arethou Franklinovou.

Je majitelkou mimořádně hutného hlasu, který neztrácí tah a  barevnost v hloubkách ani výškách, zbytečně ale nekřičí, nejčastěji se drží lehce přidušeného sexy zpěvu. Zazpívala si už s Jamesem Brownem, Gladys Knightovou, Jeffem Beckem, Steviem Wonderem i Mickem Jaggerem.

Foto: Arts Marketing

Oumou Sangaré

Oumou Sangaré je malijská držitelka Grammy a hvězda world music. „Ona je Muhammad Ali mezi africkými divami v ringu. Ta největší! Létá jako motýl, bodá jako včela,” rozohnil se ředitel festivalu Womex Christoph Borkowsky.

Oumou také mluví nahlas o věcech, které jsou v Mali tabu. Postavila se proti společenskému řádu znevýhodňujícímu ženy. Na novém albu Mogoya otevírá téma stoupajících sebevražd mladých, odrazuje od emigrace a varuje před cílenými fámami a nebezpečnými dezinformacemi. Naštvaná je i z politiky, válek a náboženského extremismu.

Zpěvačka Beth Ditto se proslavila s dance-punkovými Gossip, kteří jsou už minulostí. Nepřehlédnutelná extravagantní lesba přišla s novým sólovým albem Fake Sugar a vyjela na turné.

Na Colours přijedou také George Ezra, Ziggy Marley, Aurora nebo Jóhann Jóhannsson. Vstupenky a další detaily na www.colours.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám