Hlavní obsah

L. L. Jetel na archeologické výpravě za dřevním rockem

Právo, Jaroslav Špulák

Skupina L. L. Jetel, která vydává své stejnojmenné album s podtitulem Průvodce mladé ženy světem hříchu a zlomených srdcí, je sice na české scéně pojem relativně nový, ovšem v žádném případě ne nezkušený.

Článek

"Původně to měla být má sólová deska," tvrdí zpěvák Ondřej Hejma, který je v záhlaví kolekce vepsán jako hlavní persona. "Bez ohledu na mé plány mi ale začal život přinášet zajímavá setkání a já se spojil s lidmi, kteří jsou nyní v sestavě L. L. Jetel. Vznikla kapela, v níž jsou muzikanti, na které jsem chodil jako mladý rockový fanoušek v šedesátých letech."

Vedle Hejmy se ve skupině objevili kytaristé Radim Hladík a František Kotva, baskytarista Jiří "Plech" Novotný a bubeník Erno Šedivý. Zvuk L. L. Jetel tedy logicky směřuje k blues, základu bigbítu.

"Filozoficky je naše deska archeologická výprava ke kořenům českého bigbítu. Moji spoluhráči ty kořeny znají a já teď mohu jejich prostřednictvím nasávat neuvěřitelnou atmosféru doby, poslouchat historky a dávat si vše do souvislostí. Dozvědět se například, že Petr Novák odešel z Flamenga kvůli tomu, že měl velký nos, je pro mě naprosto zásadní informace," usmívá se Hejma.

Cesta k pramenům bez odboček

Přestože ve světě je momentálně návrat k rockovým kořenům přirozeným jevem a spousta skupin na něm bez potíží staví svou kariéru, u nás je to velmi riskantní krok. Ondřej Hejma si to uvědomuje: "Chtěli jsme jít k prameni a nedělat žádné kompromisy. Ani slavné coververze, které na albu jsou, nezaručují komerční ohlas. Jsme rádi, že nám firma umožnila desku takhle nahrát." Podle bubeníka Erna Šedivého je určena ženám v domácnosti. "Jsou na ní písničky, které se dodnes hrají v rádiích a lidé z nich mají radost. Věřím, že se budou hrát i naše skladby."

Právě Šedivý přivezl ze svých emigračních amerických zásob několik písní, které napsal spolu s přítelem Patem Lundquistem. Na desce jsou také předělávky skladeb od Olympiku, Patti Smithové, Fleetwood Mac či Bo Diddleyho.

Otevřená budoucnost

"Původní dohoda je, že L. L. Jetel je projekt na jednu desku," vysvětluje Hejma. "Jsme ale svobodní lidé a nevíme, co to udělá. Mám rád, když se s někým na něčem domluvím, pak se to tak udělá a teprve potom se uvidí, co dál."

Žlutý pes, Hejmova, Kotvova a Novotného domovská kapela, ale průběžně hraje dál. Radim Hladík nadále působí v omlazeném Blue Effectu. L. L. Jetel si s nimi nekonkuruje a nepřekáží.

"L. L. v názvu kapely je Los Losos, tak jsme se původně jmenovali. Odehráli jsme jeden koncert, ale posléze jsme na internetu zjistili, že už takto pojmenovaná kapela existuje, a dokonce ne jedna. Zachovali jsme tedy to L. L. a hledali rým. Vyhrál Jetel, protože je to veselé, pozitivní slovo," uzavírá František Kotva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám