Hlavní obsah

RECENZE: Portenův příběh boje se sebou samým

Právo, František Cinger

Velikost knížky nemusí být daná autorovým proslulým jménem ani převelikým počtem stran. Často útlý svazek osloví naléhavostí lidského příběhu daleko více. Platí to o novele Mojmíra Čermáka Samuel Porten.

Foto: nakladatelství Cattacan

Obal knižní novinky.

Článek

Už působivý tmavě modrý plátěný obal s výrazným titulem a několika znaky, mezi kterými nechybí houslový klíč, dává najevo, že jde o neobyčejnou věc. Podobně jako určení děje – viktoriánská Anglie kolem roku 1899, v níž začíná kdysi výtečný houslista Samuel Porten se svým příběhem.

Mimořádně obrazný jazyk s mnoha přesahy od osudů syna bojujícího s odtažitou matkou, která ho nicméně neustále ovládá, až k filozofickým úvahám o smyslu života, zaujme od prvních vět.

Čtenář je vtažen magií svěřovaného osudu a vnitřními úvahami titulního hrdiny do středu jeho boje s matkou a nakonec se sebou samým.

Vnitřní běsy ze sváru touhy dostat se z podřízenosti druhých kvůli lásce k dívce Marion i nezvládnutou slávou vedoucí téměř do záhuby vypovídají nejen o jednom člověku v konkrétní době.

Jsou modelovým obrazem obecně lidského osudu snad v každé generaci. Díky literárnímu podání jsou o to působivější.

Autorem je kardiochirurg Mojmír Čermák, zachraňující po čtvrtstoletí bijící srdce. Po návratu z působení na klinice v Dublinu změnil profesi. Začal se věnovat zahradě, umění, architektuře, a designu skla.

Mojmír Čermák: Samuel Porten

Cattacan, 132 stran, 229 Kč

Celkové hodnocení 90 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám