Hlavní obsah

Poslední Hvězdné války v Americe plní pokladny kin téměř rekordně

Poslední epizoda filmové ságy Hvězdné války zaznamenala v severoamerických kinech druhé nejvyšší tržby v historii během prvního víkendu po premiéře. Ve Spojených státech a Kanadě vydělal film s podtitulem Poslední z Jediů 220 miliónů dolarů (4,8 miliardy Kč). Lepší výsledek zaznamenal jen předchozí díl Star Wars: Síla se probouzí z roku 2015. Informovala o tom společnost Walt Disney, podle níž celosvětově poslední Hvězdné války zatím utržily 450 miliónů dolarů (9,8 miliardy Kč).

Foto: Lucasfilm

Mark Hamill

Článek

Snímek Star Wars: Poslední z Jediů, který natočil režisér Rian Johnson, je po prvních třech dnech v Severní Americe jasnou jedničkou v žebříčku návštěvnosti. Druhý je rodinný animovaný film Ferdinand o přátelství malé holčičky a velkého býka. Jeho tržby jsou přitom řádově nižší než hlavní kasovní trhák; po třech dnech má v Severní Americe na kontě 13 miliónů dolarů. Také třetí příčka patří animovanému snímku. Film Coco z produkce Pixar vydělal deset miliónů dolarů.

Poslední epizoda Hvězdných válek je se stopáží 152 minut vůbec nejdelší z celé hvězdné série. Královnu Leiu si naposledy zahrála Carrie Fisherová, která zemřela před rokem ve věku 60 let. Skupina Disney mezitím oznámila, že chystá „zcela novou trilogii” Star Wars. Ještě předtím však má být v roce 2019 uvedena do kin devátá epizoda.

Osmý díl ságy Star Wars s podtitulem Poslední z Jediů se tradičně odehrává „před dávnými časy v předaleké galaxii”. Diváci se opět setkávají se známými postavami z předchozích dílů, jako jsou Chewie, droidi C-3PO a R2-D2. Na scénu se vrací i Luke Skywalker (Mark Hamill), který se v předchozím díle z roku 2015 objevil jen krátce. Výrazné role v osmém pokračování mají zběh z jednotek stormtrooperů Finn (John Boyega) a jeden z hlavních „záporáků” Kyl Ren (Adam Driver).

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám