Hlavní obsah

Avishai Cohen: Nové album je návrat do roku 1970

Právo, Šárka Hellerová

Po třinácti letech od svého prvního koncertu v České republice čeká respektovaného kontrabasistu, zpěváka a skladatele Avishaie Cohena jeho dosud největší koncert u nás. Již 21. prosince vystoupí s jazzovým pianistou Omrim Morem a bubeníkem Noamem Davidem ve Foru Karlín v Praze.

Foto: Andreas Terlaak

Avishai Cohen

Článek

Otázky Práva na Cohena směřovaly k jeho novému albu 1970, což je rovněž ročník, kdy se v izraelském městě Kabri narodil. Vedle své sólové tvorby spolupracoval například s kytaristou Chickem Coreou, Bobbym McFerrinem či s Alicií Keys.

Ve všech písních na albu 1970, jež vyšlo v říjnu, také zpíváte, což je ve vaší tvorbě novinka. Co vás k tomu přivedlo?

Nové album vyšlo u společnosti Sony Music v edici Masterworks, proto jsem chtěl udělat něco výjimečného. Věděl jsem na sto procent, že na něm chci zpívat, a rozhodl jsem se, že chci, aby hudba měla spirituální spojení s rokem 1970, ve kterém jsem se narodil, aby do něj posluchače hudebně vracela. Hodně mě ovlivnila muzika afroamerických hudebníků, soul a funk, který tu byl ještě před hip-hopem. To všechno je na albu přítomné, jsou na něm mé kořeny.

Album produkoval producent Jay Newland. Bylo to poprvé, co jste angažoval producenta. Proč jste se tak rozhodl?

Předtím jsem si své desky vždy produkoval sám, ale nyní jsem měl úžasnou možnost nahrávat s tímto producentem, jenž má za sebou například skvělou spolupráci s Norah Jones. Byl přínos mít ho na palubě, prostě se to tak nějak stalo.

Čím ještě pro vás bylo nahrávání novinky výjimečné?

Především tím, že jsou ve všech písničkách vokály. A měl jsem radost ze skvělé skupiny muzikantů, kterou se podařilo vytvořit. Pomohli mi realizovat mou vizi a zvuk, který jsem si přál. Při práci na této desce vznikla dokonalá kombinace správných lidí.

Většinu alba tvoří anglicky zpívané písně. Mohl byste představit zbytek?

O tom, že by bylo celé album anglicky, jsem neuvažoval. S novou kapelou jsme nahráli také písně v hebrejštině. Jejich zvuk a groove tomu odpovídají. Ale na desce je i španělská písnička – má vlastní verze Vamonos pa’l monte od Eddieho Palmieriho.

Přál byste si lidem, kteří budou poslouchat vaši novou desku, něco vzkázat?

Jen ať si užijí tuto hudební cestu.

Prohlásil jste, že píseň Song of Hope jste napsal kvůli stavu světa, ve kterém žijeme. Byly inspirací nějaké konkrétnější události?

Nikoliv, byla to celková aktuální situace ve světě, která mě přiměla tu píseň napsat. Cestoval jsem mezi koncerty a ten text ke mně najednou přišel. Je to píseň naděje.

Kolik skladeb z nového alba na koncertě v Praze zazní?

V Praze vystoupím s triem, které tvoří moji přátelé. Omri Mor zahraje na piano a Noam David na bicí. Budeme hrát staré i nové písně, některé dokonce ani nejsou nahrané. Z nové desky zahrajeme jednu nebo dvě skladby.

Bude to váš dosud největší koncert v České republice. Jaké jsou vaše nejmilejší vzpomínky z nich?

Vždy je mi potěšením u vás vystupovat, protože mě české publikum dlouhá léta a vřele podporuje. Proto jsem rád, že se můj poslední letošní koncert odehraje v Praze v krásném novém prostoru Fora Karlín. Doufám, že tam uvidím mnoho z vás.

Reklama

Výběr článků

Načítám